Alles over jouw kind op de basisschool

Artikel
Is te vroeg leren lezen een probleem? UPDATE DOOR ZWIJSEN 18-05-2016

Onze auteur van de leesmethode maan roos vis (Veilig leren lezen), Susan van der Linden, beantwoordde vragen van ouders op het forum. Haar adviezen worden nu gepubliceerd op de site.

"Beste Susan,
Onze zoon van 5 jaar zit nu in groep 2. Toen zijn tweelingbroers (nu 7 jaar oud) naar groep 3 gingen en begonnen met leren lezen, heeft hij zichzelf ook leren lezen. Hij was toen 4 jaar. Hij begrijpt wat hij leest, kent alle dubbele klanken al, weet hoe hij erachter komt of de laatste letter een ‘t’ of een ‘d’ is en verbetert zijn oudere broer geregeld.

Mijn vraag is: als onze zoon van 5 nu al zo goed kan lezen, gaat hij dan straks geen probleem krijgen als hij naar groep 3 gaat? Die stof begrijpt hij nu allemaal al. Hij lost de opdrachten in het tijdschrift Maan Roos Vis sneller op dan zijn broer, voor wie we het abonnement eigenlijk hebben.
Groetjes, Liesbeth"


"Beste Liesbeth,
Als een kind al kan lezen als het naar groep 3 gaat, is er de mogelijkheid om te gaan werken op zonniveau. Dat niveau start op een leesniveau waarbij volledige letterkennis wordt verwacht en voldoende vlotte leesvaardigheid, zodat kinderen in staat zijn om ook begrijpend leesopdrachtjes en andere opdrachten zelfstandig uit te voeren. De zonopdrachten hebben wel relatie met het thema en de inhoud van de basisstof, dus de zonkinderen zijn niet in alle dingen een aparte groep.

Groeten,
Susan van der Linden."

 

Top 5