Alles over jouw kind op de basisschool

Artikel
Alles over AVI-niveaus UPDATE DOOR ZWIJSEN 08-04-2016

De vorderingen die je kind maakt bij zijn technische leesvaardigheid zijn meetbaar. Ook is te meten hoe moeilijk een tekst is. Zowel de ontwikkeling van je kind als de moeilijkheidsgraad van een tekst wordt weergegeven in een AVI-niveau.

AVI-niveaus zijn ooit bedacht om een inschatting te kunnen maken of een boek past bij de (technische) leesvaardigheid van een kind. Ze zijn vooral bedoeld als hulpmiddel. Het belangrijkste criterium blijft de interesse van een kind. Als je kind een boek leuk vindt, mag dat best iets boven zijn of haar AVI-niveau liggen.

Lees de uitleg over AVI-niveaus hieronder of bekijk de video.

Moeilijkheidsgraad boeken

Het AVI-systeem bestaat uit 12 niveaus en begint bij AVI Start. Per jaargroep worden (vanaf groep 3) vervolgens twee AVI-niveaus onderscheiden: een M-niveau voor ‘midden’ en een E-niveau voor ‘eind’. Voor jaargroep 4 bijvoorbeeld bestaat AVI-M4 en AVI- E4. Boeken met niveau M4 zijn boeken die een gemiddeld kind ongeveer op de helft van groep 4 kan lezen. Boeken met niveau E4 zijn boeken die een gemiddeld kind ongeveer aan het eind van groep 4 kan lezen. Na AVI-E7 is er nog maar één niveau, namelijk AVI-Plus.

Alle AVI-niveaus:

Groep 3: AVI Start-M3-E3
Groep 4: AVI M4-E4
Groep 5: AVI M5-E5
Groep 6: AVI M6-E6
Groep 7: AVI M7-E7
Groep 8: AVI Plus

AVI aanduiding op boeken

Het AVI-niveau kan op diverse manieren afgebeeld worden. Zo vermeldt uitgeverij Zwijsen het AVI-niveau van boeken:

AVI aanduiding

Zo vermeldt Cito het AVI-niveau van boeken:

AVI aanduiding cito

Boeken kiezen: tip

Als je een boek kiest voor je kind, is het belangrijk dat het boek niet te moeilijk is, maar vooral ook of het onderwerp je kind aanspreekt! Leren lezen staat of valt met motivatie. Kies daarom een leuk boek voor je kind op of onder zijn AVI niveau, maar liever niet te ver erboven. Meer tips voor het kiezen van een kinderboek vind je hier.

Boek Mijn kind leert lezen

Boek 'Mijn kind leert lezen'

Opeens is je kind geen kleuter meer. In groep 3 leren alle kinderen lezen. Hoe dat gebeurt lees je in dit boek. Je neemt een kijkje in de klas, maakt kennis met de lesmaterialen en ervaart zelf weer hoe lastig het leren lezen is. Daarnaast krijg je tal van praktische tips hoe je thuis de leesontwikkeling kunt ondersteunen.

Ook zie je welke ontwikkeling er vanaf groep 4 nog staat te gebeuren. Mijn kind leert lezen is het boek voor ouders met een kind in groep 3!

Bestel in de webshop

Top 5