Alles over jouw kind op de basisschool

Artikel
Het ganzendal UPDATE DOOR ZWIJSEN 15-09-2008

Vakantietijd betekent voor ons vooral ook: zingen in de auto. De kinderen houden geen van beiden van lange autoritten, en een paar goede kinder-cd's zijn dan ook een must om de stemming erin te houden op weg naar Frankrijk. Deze vakantie was de 'Stratemaker-op-Zeeshow' een van de favoriete cd's.

Vera zingt alles vrijwel perfect mee, en Daan komt ook een heel eind. Maar een van de eerste keren dat we de Stratemaker-cd's draaiden, verstond hij bij één liedje niet dat het gezang van de reus "door het ganse dal" hoorbaar was, maar dacht hij dat het 'door het ganzendal' moest zijn. Een originele mondegreen dus - dat is de benaming voor een verkeerd begrepen liedtekst.

We hadden deze vergissing waarschijnlijk nooit opgemerkt als hij niet had bedacht dat zijn ganzen-imitatie er mooi bij paste. In onze wijk loopt al jaren een troepje ganzen eigenwijs rond te stappen en Daan weet dus heel goed hoe die beesten klinken. Bij de passage over "het ganse dal" aangekomen besloot hij daarom om er maar eens een authentiek boze-ganzengeluid uit te gooien: "Ghhhhhhh." Tot groot vermaak van ons allemaal. En dat vindt Daan altijd prachtig; een van zijn motto's is 'áls er maar om me gelachen wordt'. Natuurlijk wees zijn zus hem meteen op zijn vergissing: "Het is niet 'het ganzendal', snuffo! Het is 'het ganse dal'."

"Dat betekent 'heel het dal'", vulde ik maar meteen aan. "Maar het klínkt precies als 'het ganzendal'", zei ik troostend tegen Daantje. Maar die had helemaal niet geluisterd, want hij was te druk met nog een keer of tien "Ganzendal! - ghhhhhhh!" door de auto te roepen.

Sindsdien doet Daan bij dit liedje altijd zijn ganzenimitatie - die hoort erbij; we hebben er zelfs een subtiele pauze voor ingelast in de samenzang. Hardop lachen doen we inmiddels niet meer. Daarvoor is het wachten op de volgende vondst.


Roos de Bruyn (41) is getrouwd met Rob; ze hebben twee kinderen: Vera (10) en Daan (7). Roos werkt als taalkundige bij het Genootschap Onze Taal en op Zwijsenouders.nl vertelt ze over de taalontwikkeling van haar kinderen.

  • Hanne 18-09-2008 08:53

    Wat grappig om te lezen. Natuurlijk schiet me nu geen voorbeeld te binnen, maar mijn kinderen heb ook wel eens van die grappige 'foutjes'.

Comments disabled

Top 5