Alles over jouw kind op de basisschool

Artikel
Hoe hou je het leesniveau van je kind op peil tijdens de zomervakantie? UPDATE DOOR ZWIJSEN 14-03-2016

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die tijdens de zomervakantie niet lezen 1 à 2 AVI-niveaus terugvallen. Dit wordt ‘zomerverval’ of ‘zomerdip’ genoemd. Het is dus belangrijk om ook in die lekker lange zomervakantie te blijven lezen!

Voorkom zomerdip bij je kind

Bij het afnemen van een leestoets technisch lezen aan het begin van het schooljaar is bij een aantal kinderen een terugval in leesvaardigheid te zien. Dit wordt zomerdip of zomerverval genoemd. Ouders zijn zich vaak niet bewust van dit verschijnsel. Om het succes van de leesontwikkeling gedurende het afgelopen schooljaar vast te houden en te voorkomen dat deze terugval optreedt, is het belangrijk om ook thuis regelmatig te blijven lezen: zomerlezen noemen wij dat.

Zomerlezen: 5 tips

Hoe zorg je ervoor dat de leesontwikkeling van je kind tijdens de zomervakantie gewoon doorgaat?

Tip 1: Stop vooral zelf niet met lezen!

Laat je kind zien dat lezen leuk is en juist iets is wat je voor je plezier doet. Pak dus lekker zelf je favoriete boeken in (of gooi je e-reader vol) en ga bij de tent zitten lezen.

Tip 2: Op vakantie? Neem leuke (taal-)spellen mee

Tijdens regenachtige dagen op de camping of in het hotel slaat de verveling snel toe. Maar ook als de zon schijnt zijn spelletjes leuk tijdverdrijf. Vooral talige spelletjes zoals scrabble (junior), rompompom en maan roos vis spelletjes voor beginnende lezers zijn ideaal om de zomerdip op te vangen. Ook bordspellen dragen bij aan lezen.

Tip 3: Kinderboeken mee!

De meest voor de hand liggende tip is natuurlijk: neem leuke kinderboeken mee in de vakantiekoffer! Ga vooraf ook samen naar de bibliotheek en laat je kind zelf een stapel boeken uitkiezen voor de vakantie. Boeken die nog te moeilijk zijn, kun je voorlezen of samen lezen. Extra tip: Meegroeiboeken. Dat zijn ideale boeken om de zomerdip op te vangen, omdat ze oplopen in AVI niveau waardoor je kind ongemerkt steeds wat moeilijkere teksten leest. Denk bijvoorbeeld eens aan 'Piet en riet naar de maan!' van Rick de Haas.

Zwijsen maakt ook speciale leesdoeboekjes voor de zomer om het zomerverval tegen te gaan. Scholen kunnen deze boeken bestellen om uit te delen aan het eind van het schooljaar. Wijs de school van je kind maar eens op de pagina over zomerverval op zoleukislezen.nl. Omdat niet iedere school de boekjes aanschaft, zijn de boekjes vanaf dit jaar ook verkrijgbaar in onze webshop, voor maar € 3,50! Er is een boekje voor kinderen die van groep 3 naar groep 4 gaan, en een boekje voor kinderen die net groep 4 hebben gehad. Blader door het boekje hieronder voor groep 3 om een idee te krijgen van hoe het eruit ziet.

Tip 4: Lezen is overal

Denk aan de menukaart in het restaurant, borden onderweg, foldertjes van de dierentuin die je wil gaan bezoeken, een boekje over het land waar je naar toe gaat of een informatief boekje over een favoriet onderwerp van je kind. Ook strips, leesdoeboeken en kindertijdschriften zijn leuk èn zinvol om te lezen.

Tip 5: Vertier op de achterbank

Voor lange autoritten zijn bijvoorbeeld de vakantiedoeboeken van Rompompom en Maan roos vis superleuk en leerzaam. Rijden maar!

Meer lezen over zomerverval?

Bekijk bijvoorbeeld eens deze artikelen uit de JSW (vakblad voor onderwijsprofessionals):
Samenwerken aan leren lezen: de zomerdip
Meegroeiboeken tegen de zomerdip

In het Engels taalgebied is 'summer reading' al langer een fenomeen waar veel aandacht voor is: Summer Reading Challenge 2013. Het zomerverval heet daar ‘summer slide’.

Een overzicht van internationaal onderzoek vind je hier: The summer slide and summer reading research

Nederlandstalig Onderzoek:
Luyten, H., Schildkamp, K. & Verachtert, P. (2008). Vooruitgang in technisch lezen gedurende het schooljaar en de zomervakantie. Leuven: Katholieke Universiteit Leuven.

Top 5