Alles over jouw kind op de basisschool

Artikel
Houd het leesniveau van je kind tijdens de zomervakantie op peil: zomerlezen UPDATE DOOR ZWIJSEN 08-05-2013

Onderzoek wijst uit dat de lange zomervakantie de schoolprestaties van je kind op de basisschool niet ten goede komt. De zomervakantie blijkt een belangrijke rol te spelen bij het groter worden van de verschillen in leesprestaties tussen basisschoolleerlingen, het leesniveau van je kind kan zelfs 1 of 2 AVI niveaus achteruit gaan!

Hieronder leggen we uit hoe dat komt, en geven we tips tegen deze zomerdip.

Vakantiedip of zomerverval: wat is dat en wat doe je eraan?

Bij het afnemen van een leestoets technisch lezen aan het begin van het schooljaar is bij een aantal kinderen een terugval in leesvaardigheid te zien. Dit wordt vakantiedip of zomerverval genoemd. Vakantiedip (zomerverval) komt helaas vaak voor bij kinderen met een zwakke leesontwikkeling.

Dit is voor leerkrachten een bekend en frustrerend fenomeen. Maar ouders zijn zich vaak niet bewust van dit verschijnsel. Om het succes van de leesontwikkeling gedurende het afgelopen schooljaar vast te houden en te voorkomen dat deze terugval optreedt, is het belangrijk om ook thuis nog regelmatig te lezen: zomerlezen noemen wij dat!

Bekijk bijvoorbeeld eens deze artikelen uit de JSW (vakblad voor onderwijsprofessionals):
Samenwerken aan leren lezen: de zomerdip
Meegroeiboeken tegen de zomerdip


In het Engels taalgebied is 'summer reading' al langer een fenomeen waar veel aandacht voor is: Summer Reading Challenge 2013.

Onderzoek:
Luyten, H., Schildkamp, K. & Verachtert, P. (2008). Vooruitgang in technisch lezen gedurende het schooljaar en de zomervakantie. Leuven: Katholieke Universiteit Leuven

Tips tegen een zomerdip

Hoe zorg je ervoor dat de leesontwikkeling van je kind tijdens de zomervakantie gewoon spelenderwijs doorgaat?

Tip 1: Stop vooral zelf niet met lezen!

Laat je kind zien dat lezen leuk is en juist iets is wat je voor je plezier doet. Pak dus lekker zelf je favoriete boeken in (of gooi je ereader vol) en ga bij de tent zitten lezen.

Zelf lezen!

Tip 2: Op vakantie? Neem leuke spellen mee.

Tijdens regenachtige dagen op de camping of in het hotel slaat de verveling snel toe. Maar ook als de zon schijnt zijn spelletjes leuk tijdverdrijf. Vooral talige spelletjes zoals scrabble (junior), Maan roos vis spelletjes voor beginnende lezers zijn ideaal om de zomerdip op te vangen.

Bordspellen dragen ook bij aan lezen

Tip 3: Kinderboeken mee!

De meest voor de hand liggende tip is natuurlijk: neem leuke kinderboeken mee in de vakantiekoffer! Ga vooraf ook samen naar de bibliotheek en laat je kind zelf een stapel boeken uitkiezen voor de vakantie. Boeken die nog te moeilijk zijn, kun je voorlezen of samen lezen.

In de JSW van 7 maart 2011 worden Meegroeiboeken aangeraden als ideale boeken om de zomerdip op te vangen. Die lopen namelijk op in AVI niveau waardoor je kind ongemerkt steeds wat moeilijkere teksten leest. Denk bijvoorbeeld eens aan 'Piet en Riet naar de maan' van Martine Letterie en Rick de Haas.

Bekijk alle meegroeiboeken in de webshop.

meegroeiboek Piet en Riet naar de maan

Tip 4: Naar het museum

Op je vakantiebestemming zijn vast een paar boeiende musea te vinden waar je zelfs nog nooit aan gedacht had. Op vakantie bij de zuiderburen? Neem eens een kijkje in het Kindermuseum in Brussel. En even buiten Londen vind je het Roald Dahl museum.

Tip 5: Lezen is overal

Denk aan de menukaart in het restaurant, borden onderweg, foldertjes van de dierentuin die je wil gaan bezoeken, een boekje over het land waar je naar toe gaat of een informatief boekje over een favoriet onderwerp van je kind. Ook strips, leesdoeboeken en kindertijdschriften zijn leuk èn zinvol om te lezen.

Tip: De boot van oom kees, een zomerse strip voor beginnende lezers!

Strip voor beginnende lezers: de boot van oom kees

Tip: Reis door ..., fictie en non-fictie voor kinderen.

Ieder boek bevat een spannend avontuur met als hoofdpersoon een kind dat woont in dat land, plus reismogelijkheden, een quiz en tips voor het maken van een werkstuk of het houden van een spreekbeurt!

Reeds verschenen: Reis door ... Frankrijk, Turkije, Suriname, Australië en Nederland!

Tip 6: Vertier op de achterbank

Voor lange autoritten zijn niet alleen vakantieboeken superleuk en leerzaam, maar ook de iPad is tegenwoordig populair op de achterbank. Een paar goede apps erop en rijden maar!

Zwijsen heeft apps voor peuters, kleuters, groep 3 en hoger.

Meer tips om de zomerdip te voorkomen

Nog meer tips om je kind in de zomervakantie te laten lezen (pdf)

Heb jij zelf nog een gouden tip voor deze zomer? Laat het ons hieronder weten!

Foto kindle: TheCreativePen (Flickr)
Foto moeder met dochters: Acme (Flickr)

Getipt: