Alles over jouw kind op de basisschool

Artikel
Je kind en huisdieren UPDATE DOOR ZWIJSEN 26-05-2015

Kinderen zijn dol op dieren. En zorgen voor een huisdier kan een leerzame ervaring voor je kind zijn. Je kunt natuurlijk beginnen met een potje kikkerdril: niet moeilijk, en de snelle ontwikkeling is goed te volgen.

Ga je liever voor een echt huisdier, vraag je dan af: welk dier past bij mijn kind? En vooral ook: bij jou? Want vooral bij jongere kinderen komt de zorg voor het dier bij jou als ouder te liggen. Hieronder een checklist van zaken waar je op kan letten bij de aanschaf van een huisdier.

Geschiktheid voor kinderen

Twijfel je of een bepaald huisdier geschikt is voor een gezin met (kleine) kinderen, ga dan eens praten met iemand die zo’n dier heeft in een vergelijkbare situatie. Sommige honden zijn uitermate geschikt voor kinderen, anderen wat minder. En wist je dat hamsters nachtdieren zijn, die pas levendig worden als de kinderen naar bed gaan? Misschien is een cavia dan leuker.

Kosten

- Bij aanschaf: het dier zelf, maar ook een mand of kooi, speeltjes, eet- en drinkbakjes
- Dierenarts
- Voer
- Puppytraining
- Vaccinaties
- (Honden)belasting
- Maar ook de kapper is voor sommige (honden)rassen onvermijdbaar!
- Onvoorziene kosten

Vakantieopvang

Kan het dier mee op vakantie, of moet je een onderkomen regelen?

Tijdsinvestering

Hoeveel tijd een huisdier je precies kost, is afhankelijk van het soort dier en het ras dat je kiest. De verzorging van een paard kost vanzelfsprekend veel meer tijd dan de verzorging van een cavia, maar ook een cavia wil met zekere regelmaat een schoon hok en aandacht. Denk ook aan puppytraining en de tijd die het kost om je dier zindelijk te maken.

Ruimte

Een hamster neemt niet zoveel plaats in beslag, een konijn heeft al meer ruimte nodig. Konijnen zijn bovendien echte gezelschapsdieren die graag hun hok delen met een soortgenoot. En met z’n tweeën hebben ze meer ruimte nodig. Ook honden, katten, vogels en andere dieren brengen allemaal specifieke ruimte-eisen met zich mee. In de ‘dierenbijsluiter’ vind je per dier, en zelfs per ras, waar je zoal op moet letten.

Uit de dierenbijsluiter van de Border Collie:
“De Border Collie is een enthousiaste, alerte hond. (...) Wanneer de Border Collie te weinig te doen heeft, kan dat leiden tot het 'drijven' of achtervolgen van andere huisdieren, voorbijgangers of zelfs auto’s.”

Meer informatie?

Kijk op www.licg.nl Hier vind je ook huisdierenbijsluiters voor 100 dieren en rassen, en een gedeelte speciaal voor kinderen met spelletjes en spreekbeurten.

Wil je ervaringen uitwisselen met anderen die het dier van je keuze al hebben, bijvoorbeeld om te weten te komen of het geschikt is voor kleine kinderen? Kijk dan bijvoorbeeld eens op het hondenforum van hondenplaza.nl.

Kidz afdeling Licg

Foto hond: Michael newton (Flickr)
Foto konijn: Ella Novak (Flickr)
Foto vogel: Kelly Sue (Flickr)

Top 5