Alles over jouw kind op de basisschool

Artikel
Je kleuter op school: Pompom en Schatkist UPDATE DOOR ZWIJSEN 13-05-2016

Misschien ken je Schatkist via de basisschool van je kind. Het is een speciaal voor kleuters ontwikkeld programma, waarin de pop Pompom een grote rol heeft.

Twee versies van de methode

Sinds schooljaar 2015-2016 is er een nieuwe versie van Schatkist: editie 3. Om te achterhalen met welke versie de school van je kind werkt hoef je alleen maar naar de pop Pompom te kijken. Heeft hij een mutsje op? Dan werkt de school nog met editie 2. Heeft Pompom een kuifje, dan werken ze met editie 3.

Dit artikel gaat over editie 2. Lees hier meer over Schatkist editie 3.

Pompom nieuwe stijl Pompom oude stijl

Pompom

De vrolijk gekleurde handpop Pompom speelt een centrale rol in Schatkist. Pompom is het vriendje van de kinderen. Hij stelt vragen, kijkt toe, speelt en leeft mee. Bijvoorbeeld: als in de winter de kinderen al naar school komen als het nog donker is, vraagt Pompom hoe dat komt.

Ankers

Schatkist bestaat uit zestien verschillende thema’s, die ankers worden genoemd. De ankers sluiten nauw aan bij de directe belevingswereld van je kind. Enkele ankers zijn Herfst, Vriendjes en Familie. Bij elk anker staat een verhaal centraal, waarbij diverse speelse activiteiten aangeboden worden, die de kinderen op verschillende ontwikkelingsgebieden uitdagen. Zo komt er bijvoorbeeld een postbode in de klas die hen van alles vertelt over post.

Computerprogramma's

Bij Schatkist horen ook computerprogramma’s . Deze programma’s spreken veel kinderen aan en bieden hen nog meer uitdaging.

Tussendoelen

In Schatkist zijn de landelijk vastgestelde tussendoelen voor kleuters verwerkt. Een tussendoel van ‘beginnende geletterdheid’ is bijvoorbeeld ‘kinderen begrijpen dat illustraties en tekst samen een verhaal vertellen’. De tussendoelen komen vanzelf, spelenderwijs, aan bod zonder dat de kinderen schools bezig zijn. Spelend leren staat voorop.

Schatkist weekkalender

Heeft je kind het thuis steeds over "de blauwe dag, de gele dag.." en weet je niet niet welke dag hij bedoelt? Hieronder zie je de weekkalender die in de klas gebruikt wordt. Op de witte stippen worden picto's geplakt, bijvoorbeeld als er iemand jarig is, wat voor weer het is etc.

Tip voor thuis: Pompom

In onze webwinkel zijn ook boeken en spellen te koop met Pompom in de hoofdrol. Zo kan je kind ook thuis met Pompom aan de slag!

De spellenlijn van Pompom

Spelen is leren, zeker voor kleuters. Speciaal voor kinderen in groep 1 en 2 ontwikkelt Zwijsen Rompompom-spellen. De spelletjes sluiten aan bij Schatkist, de meest gebruikte kleutermethode van Nederland. Net zoals in Schatkist staat pop Pompom centraal. En net zoals Schatkist stimuleren Rompompom-spellen de ontwikkeling van taal, lezen, rekenen en sociaal-emotionele vaardigheden.

Naar de Rompompom spellen

Rompompom spellen

  • Hans van eerden 24-10-2013 09:19

    Fijn om met je kinderen samen thuis te zingen over Pompom uit het Lila-liedjesboek

Comments disabled

Top 5