Alles over jouw kind op de basisschool

Artikel
Jeugdtaal UPDATE DOOR ZWIJSEN 22-12-2008

Daan meldde ineens dat hij vrijdag weleens naar de markt bij ons in de wijk zou willen - dat kan alleen maar in de vakantie. Rob zei dat dat niet zou gaan.
"Zó, papa, jij bent écht gierig!", riep Daan verontwaardigd.
Rob legde uit dat er geen markt ís vrijdag, omdat het Tweede Kerstdag is, en onderwijl dacht ik: gierig?

"Waarom noem jij papa gierig? Dat is een woord dat betekent dat je nooit een cent wilt uitgeven. Papa ís toch niet gierig?", vroeg ik.
Vera en Daan lachten hartelijk. "'Gierig' betekent gewoon 'stom''', legde Vera uit.
"Aha, net als 'gaar'", probeerde ik mee te doen in 'hun' taal, maar dat was fout gezegd, want er volgde weer een hartelijk gelach.
"'Gaar' kun je toch niet zeggen van ménsen!'", riep Vera meewarig.
"Aha," hield ik vol, "dus 'gierig' is 'stom' voor mensen, en 'gaar' is 'stom' voor dingen."
Vera woog deze woorden. "Dat klopt wel een beetje, maar 'gierig' kun je ook wel zeggen over dingen, en 'gaar' is 'een béétje stom', snap je?"

Nee, ik snapte het niet echt. En zo hoort het natuurlijk ook. Woorden als 'gierig', 'gaar', 'vet', 'lauw', 'cool' en 'player' (= een hartenbreker, m/v), en voetbalwoorden als 'peunen' ('hard schieten'), 'panna' ('je tegenstander passeren waarbij je de bal tussen zijn benen door speelt') en 'aka-panna' (dat is eerst de trukendoos opentrekken en dán nog eens panna) horen vaders en moeders gewoon niet te gebruiken.

Wij hebben weer onze eigen woorden. Volgens Vera en Daan bezigen wij opvallend vaak de woorden 'groente', 'opeten', 'opdrinken', 'bed', 'uitgerust', 'tandenpoetsen', 'tv/computer uit' en 'afspraak'. Wat een saaiheid!


Roos de Bruyn (41) is getrouwd met Rob; ze hebben twee kinderen: Vera (10) en Daan (7). Roos werkt als taalkundige bij het Genootschap Onze Taal en op Zwijsenouders.nl vertelt ze over de taalontwikkeling van haar kinderen.

Top 5