Alles over jouw kind op de basisschool

Artikel
Leesproblemen: lezen leuk maken UPDATE DOOR ZWIJSEN 08-04-2016 Je kind nog beter ondersteunen bij zijn leesproces? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en leer hoe!

Lezen is een belangrijke vaardigheid voor elk kind. Maar als je kind moeite heeft met lezen is de kans groot dat hij het plezier erin verliest. Terwijl het voor de leesvaardigheid juist zo belangrijk is om veel én met plezier te oefenen!

Hoe zorg je er nu voor dat je kind weer plezier krijgt in lezen, zonder strijd? Met deze tips vindt je kind het leesplezier weer terug!

1. Alles begint bij motivatie

- Prijs je kind als hij een boek pakt, maar straf hem niet als hij dat niet doet. Straf verhoogt de weerstand tegen lezen.

- Beloon je kind als het een boek uitgelezen heeft. Laat je kind bijvoorbeeld stempels op een ‘leeskaart’ sparen. Een volle kaart levert een leesdiploma en een kleine beloning op.

- Maak lezen nooit tot straf! (‘Voor straf drie bladzijdes lezen.’).

- Laat je kind zelf boeken uitkiezen. Liever een boek dat net iets te moeilijk is maar wel zijn interesse heeft, dan een gemakkelijk boek dat niet boeit. AVI is maar een meetinstrument!

- Veel dyslectische kinderen lezen graag non-fictie boeken. Is je kind gefascineerd door dinosaurussen? Wees dan niet bang dat moeilijke woorden als Tyrannosaurus rex hem afschrikken. De afbeeldingen in zulke boeken èn de motivatie van je kind voor het onderwerp doen vaak wonderen!

- Kies het juiste moment om te lezen. Het samen lezen van een boek kan een positief sociaal moment zijn voor jou en je kind.

2. Lezen doe je overal

Laat zien dat lezen meer is dan een boek met letters doorwerken! Denk bijvoorbeeld aan:
- strips

- woordspelletjes: kijk bijvoorbeeld eens op de website van Veilig leren lezen

- luisterboeken

- moppenboeken

- tijdschriften
Denk bijvoorbeeld eens aan Dolfje Weerwolfje. Dit populaire karakter van Paul van Loon maakt zelfs kinderen die niet graag lezen weer enthousiast voor boeken:

"Mijn juf zegt dat de verhalen die Leo schrijft goed voor me zijn, omdat ik een 'radende lezer' ben. Omdat Leo heel bijzonder praat moet ik extra goed opletten!" (Sam, 10 jaar)

- Stimuleer je kind om gedurende de dag rondom praktische activiteiten te lezen. Denk aan recepten, gebruiksaanwijzingen, korte tekstjes in (reclame)uitingen, ondertiteling op televisie en informatie opzoeken op internet

3. Maak je kind enthousiast voor verhalen

Je kunt het enthousiasme om te lezen onder andere stimuleren met:

- voorlezen: ook oudere kinderen vinden het fijn om voorgelezen te worden! Kies een verhaal dat je vroeger zelf mooi vond en praat er enthousiast over

- theatervoorstellingen en verfilmingen: zo stimuleer je je kind om daarna het boek te lezen
- (meelees-)luisterboeken

- samen naar de bibliotheek gaan om iets leuks uit te zoeken

4. Maak het je kind makkelijk

- laat hem een liniaal onder de regel leggen die hij leest

- lees om de beurt een bladzijde, zo blijft de vaart in het verhaal.

- bekijk vooraf samen wie de hoofdpersonen zijn en waar het verhaal zich afspeelt (vaak staat die informatie op de achterkant van het boek)

- spreek af dat je kind tien minuten later naar bed mag als hij die tien minuten besteedt aan lezen

5. Geef het goede voorbeeld

- Vertel over wat je gelezen hebt en wat er met je gebeurt tijdens het lezen. Bijvoorbeeld over het gevoel dat je een avontuur echt beleeft, dat je nieuwe dingen te weten komt of dat het verhaal je vrolijk maakt.

- Maak duidelijk dat je iets aan lezen hebt: zoals bij recepten, instructies of gebruiksaanwijzingen

Zit je kind nog in groep 3?

Zit je kind in groep 3, en gaat het lezen niet zo vlot? Dan hoeft er niet meteen sprake te zijn van dyslexie. Lees alles over de indeling in maan- en zonkinderen en wat je thuis kunt doen om leesproblemen voor te zijn.

Op het forum:

Zoeklicht: voor kinderen die lezen lastig vinden

Zoeklichtboeken: speciaal voor kinderen die lezen moeilijk vinden

De serie Zoeklicht is speciaal voor kinderen die moeite hebben met lezen. Juist zij hebben vaak een hekel aan lezen. Zoeklicht maakt het lezen weer leuk. De boeken zijn leestechnisch eenvoudiger, terwijl de verhalen aansluiten bij de belevingswereld van kinderen van negen jaar en ouder. Zoeklichtboeken zijn er op AVI-niveau E3 t/m E5.

Er is ook een Zoeklichtserie voor dyslectici: Zoeklicht dyslexie. Zwijsen heeft ook 8 dyslexie-toptitels: boeken van bekende kinderboekenschrijvers, toegankelijk gemaakt voor dyslectische lezers. Het zijn dezelfde spannende, grappige en mooie verhalen, maar dan eenvoudiger. Meer hierover lees je in de webshop van Zwijsen.

Top 5