Alles over jouw kind op de basisschool

Artikel
Leren lezen met maan roos vis (4): differentiatie in de maan-versie UPDATE DOOR ZWIJSEN 13-05-2016

Wanneer je kind naar groep 3 gaat is de kans groot dat hij of zij leert lezen met de leesmethode Veilig leren lezen, ook wel bekend als de 'maan roos vis-methode'. Ieder kind is uniek en leert op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Veilig leren lezen houdt daar rekening mee, zodat kinderen zoveel mogelijk op hun eigen niveau les krijgen. Sinds schooljaar 2014-2015 is er ook een nieuwe versie van de methode, de kim-versie.

Welke versie wordt gebruikt in de klas van jouw kind?

Je kunt natuurlijk aan de leerkracht vragen met welke versie je kind leert lezen, maar je kunt het ook zelf achterhalen met deze download: Veilig leren lezen - met welke versie werkt jouw kind.

Dit artikel gaat over de maan-versie. Lees hier meer over differentiatie in de Kim-versie.
maangroep veilig leren lezen

Kinderen in de maangroep

Vrijwel alle kinderen die in groep 3 starten met lezen, komen in de maangroep terecht. Dit is de basis van Veilig leren lezen. De materialen zijn te herkennen aan een logo met een half maantje erin.

ster veilig leren lezen

Kinderen met steraanpak

In de loop van het jaar blijkt welke kinderen uit de maangroep wat moeizamer door de stof heen gaan. De basisinstructie blijft voor iedereen hetzelfde, maar als je kind wat extra aandacht nodig heeft, zijn daar speciale materialen voor. Deze zijn te herkennen aan het sterretje in het maanlogo.

raket veilig leren lezen

Kinderen met raketaanpak

Gaat je kind juist als een raket door de stof heen, dan zijn er extra pittige opdrachten, bijvoorbeeld met letters die nog niet behandeld zijn. Deze zijn te herkennen aan het raketje in het maanlogo.

zongroep veilig leren lezen

Kinderen in de zongroep

De zongroep is voor kinderen die aan het begin van groep 3 alle letters al kennen en correct en vlot drieletterwoorden lezen. Maar dat is niet het enige criterium. Zo kan het zijn dat de leerkracht toch besluit dat je kind niet klaar is voor de zongroep, ook al leest hij al goed en snel. Bijvoorbeeld faalangst of moeite hebben met zelfstandig werken kunnen redenen zijn om je kind met maan-raket te laten werken, omdat de kinderen die met de zonmaterialen werken, veelal zelfstandig bezig zullen zijn.

Maar de meeste kinderen beginnen nog altijd pas echt met lezen in groep 3, in de maangroep. Zonkinderen doen met de klassikale activiteiten gewoon met de hele groep mee. Alleen de verwerkingsopdrachten zijn anders. Deze zijn te herkennen aan een logo met een zonnetje.

De kernen binnen Veilig leren lezen zijn voor alle kinderen in groep 3 gelijk.

Bekijk hieronder de online bladerversie van maan-leesboekje 'poes en beer':

AVI strip Jip kan zwemmen

Voor ieder kind een boek

Zwijsen ontwikkelde voor thuis leesseries voor beginnende lezers van elk niveau. Zo kan elk kind thuis lekker lezen en een (nog) betere lezer worden. Kijk bijvoorbeeld eens naar de AVI strips, de AVI kanjers, de serie Ik lees, of Lees! met Paul van Loon.

Jip kan zwemmen is een titel uit de serie Ik lees, op AVI E3.

Om een goede lezer te worden is de leesmotivatie heel belangrijk. Om de leesmotivatie te stimuleren en te behouden is het aan te raden om je kind thuis alleen boven zijn laatst behaalde AVI niveau te laten lezen als hij dat zelf graag wil.

Lees ook: Hoe hou je het leesniveau van je kind op peil tijdens de zomervakantie?

 • JessicaH 15-06-2012 17:03

  Er staat "Vrijwel alle kinderen die in groep 3 starten met lezen, komen in de maangroep terecht." Dat suggereert dat de meeste kinderen later in groep 3 in een andere groep komen. Klopt dat? En wat is dan het gemiddelde aan het eind van groep 3?

 • JessicaH 19-06-2012 17:02

  Hallo Jessica,

  Vrijwel alle kinderen komen in de maangroep terecht.
  De kinderen die alle letters beheersen aan het begin van het schooljaar, die mkm-woorden vlot kunnen lezen en een zelfstandige werkhouding hebben, komen in de zongroep. Dat zijn gemiddeld 3 tot 5 kinderen op een groep van 20 kinderen.

  Ster en raket zijn geen groepen.
  Kinderen die in de verlengde instructie zitten krijgen de steraanpak.
  Kinderen die wat sneller zijn, krijgen extra werk via de raketaanpak.

  Is hiermee jouw vraag beantwoord?

  Groetjes,
  Redactie ZwijsenOuders

 • JessicaH 25-06-2012 10:39

  Dank voor het antwoord! Maar eigenlijk is mijn vraag nog niet beantwoord.

  Wel nieuw is dat ster en raket geen echte aparte groepen zijn. De juf zal vast beter weten, maar de kinderen (en daardoor ook de ouders) ervaren het wel als aparte groepen.

  Mijn vraag gaat niet over het begin, maar over het eind van groep 3. Hoe is dan de gemiddelde verdeling over de (sub)groepen? Of wat zien jullie als ideale verdeling?

  Ik krijg het gevoel dat een 'gemiddeld' kind aan het eind van groep 3 hoger zou moeten scoren dan maan. Klopt dat?

 • JessicaH 25-06-2012 15:19

  Hallo Jessica,

  Met Veilig leren lezen beheersen leerlingen aan het eind van groep 3 AVI-niveau E3. Dat is wat we willen bereiken met de kinderen met niveau 'maan'.
  Wij hebben geen voorkeur voor percentage ster, maan, zon, raket in de groep. Dat kan erg verschillend zijn per groep, per school, regio.

  Wellicht vind je het interessant om ook eens op de site van Veilig Leren Lezen te kijken? http://bit.ly/Veiliglerenlezen

  Groet,
  Monique | redactie ZwijsenOuders

 • JessicaH 25-06-2012 15:20

  Die link doet het dus niet. Kijken of het zo wel werkt: http://www.veiliglerenlezen.nl/web/Voor-gebruikers/Artikelen/Veilig-leren-lezen.htm
  (mocht het niet als link werken, dan kun je copy-pasten)

 • JessicaH 10-07-2012 14:18

  Dank voor de reacties, die link ga ik zeker verder bekijken.
  Intussen zijn alle citotoetsen geweest en weten we dat hij op instructie E3 zit (en dus eigenlijk iets te laag 'scoort'.
  Ik ben wel blij dat hij niveau E3 nadert. We kunnen langzaam overgaan op boeken die hij (wel) interessant vindt. Hij is echt zo'n jongen voor (eigenlijk erg moeilijke) informatieve boeken en die zijn er weinig op de lage avi-niveaus.
  Ik ben ook blij met jullie werkbladen waarin lezen/schrijven gekoppeld wordt aan sommen en cijfers. Want rekenen vindt hij fantastisch! Dat vindt hij ook leuk tijdens de vakantie straks.

Comments disabled

Top 5