Alles over jouw kind op de basisschool

Artikel
Leren lezen met maan roos vis: kern 1 UPDATE DOOR ZWIJSEN 12-08-2011

kern 1: ik - maan - roos - vis

In deze kern leert je kind:

Letters: m - r - v - i - s - aa - p - e
Woorden: ik - maan - roos - vis - sok – aan – pen - en

Aan de hand van deze woorden leert jouw kind de letters. Deze letters spreekt hij of zij uit met hun klank, dus niet met de alfabetnaam van de letters. Jouw kind zegt dus mmmmm en rrrrr in plaats van 'em' en 'er'. Het is heel belangrijk dat je dat zelf ook doet!

Spontaan klanken ontdekken

Sommige kinderen ontdekken in de woorden niet alleen de letter die bij dat woord wordt aangeboden (zoals –r- van roos) maar ze ontdekken ook de klanken van de andere letters: -oo- en –s-. Voor sommige kinderen is het een extra uitdaging om ook met die letters te experimenteren. Als deze kennis er niet spontaan is dring het dan niet op. Het belast het kind onnodig. De basiskennis blijft alsnog het belangrijkst.

Hoe worden de letters in groep 3 uitgesproken?

Systeem van schrift

Aan de hand van de oefeningen in de klas ontdekt jouw kind langzaam maar zeker het systeem van ons schrift: woorden bestaan uit losse letters en met die losse letters kun je oneindig veel nieuwe woorden maken. Vis bestaat uit de letters v-i s. Van vis kun je heel makkelijk -is- maken. En met de -m- van maan krijg je het woordje -mis-. Het lijkt zo simpel, maar voor kinderen is dit een heel belangrijke ontdekking.

Zelf opnieuw ervaren hoe het voelt om te leren lezen? Speel dit grappige spelletje!

Tijdschrift maan roos vis

Tijdschrift maan roos vis

Naast de methode ontwikkelde Zwijsen een tijdschrift voor thuis dat meegroeit met de leesontwikkeling: maan roos vis.

Kinderen vinden het leuk om thuis te laten zien dat ze al kunnen lezen! Meteen als je kind de eerste letters heeft geleerd, kun je hem al een leesboekje geven voor beginnende lezers. Ook zijn er allerlei maan roos vis spellen en speelleesboeken verkrijgbaar! Kijk maar eens bij de boekhandel, bibliotheek of in onze eigen webshop.

Maar laat lezen geen verplichting worden voor je kind. Vooral plezier in lezen is ontzettend belangrijk om een goede lezer te worden.

Boek 'Mijn kind leert lezen'

Boek: 'Mijn kind leert lezen'

Hoe leert jouw kind lezen? Je ontdekt het in ‘Mijn kind leert lezen’. Lees alles over de leesontwikkeling van peuters en kleuters, kijk mee in groep 3, en ervaar hoe beginnende lezers veranderen in ervaren lezers. ‘Mijn kind leert lezen’ is een boek vol praktijkverhalen, weetjes en tips. Om de leesontwikkeling van je kind thuis goed te kunnen volgen en begeleiden.

‘Mijn kind leert lezen
ISBN: 9789048708857
€18,95
Op werkdagen voor 14:00 besteld, de volgende dag in huis.

Volg ook de online cursus Mijn kind leert lezen!

Kijk ook eens bij: www.veiliglerenlezen.nl

Interactief met letters bezig zijn: de letterlegger app

Voor iPhone, iPad en Android ontwikkelden we de Maan roos vis Letterlegger app!

Top 5