Alles over jouw kind op de basisschool

Artikel
Leren lezen met maan roos vis UPDATE DOOR ZWIJSEN 03-05-2013 Je kind heel het jaar ondersteunen bij zijn leesproces? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en leer hoe!

Wanneer je kind in groep 3 van de basisschool komt, is de kans groot dat hij leert lezen met de leesmethode Veilig leren lezen, ook wel bekend als de 'maan roos vis-methode'. Hiermee leren kinderen in de eerste helft van het jaar al alle letters lezen!

Leren lezen via 'kernen'

De methode bestaat uit twaalf kernen die allemaal in groep 3 behandeld worden. Iedere kern begint met een verhaal waarin een aantal zogeheten 'structureerwoorden' voorkomen. Dit zijn de woorden waarin de nieuw te leren letters van die kern voorkomen. De eerste woordjes die je kind leert lezen zijn ik, maan, roos en vis. Waarom "ik, maan, roos, vis?"

Lees hier meer over de kernen binnen Veilig leren lezen ...

Materialen bij veilig leren lezen: klikklakboekjes

Materialen

Bij elke kern horen lees- en werkboekjes met een eigen kleur.
Hierin kan je kind de nieuwe letters die hij geleerd heeft goed oefenen door woordjes en kleine tekstjes te lezen, maar ook door bijvoorbeeld plaatjes bij woordjes en zinnetjes te zoeken.

Andere materialen waarmee de kinderen in groep 3 leren lezen
zijn de boekjes van Veilig & vlot, de woordendoos, het klikklakboekje en computerprogramma's. Zoem, het bijtje, komt op alle wandplaten terug en is ook te vinden in het tijdschrift voor thuis.

Lees meer over de materialen van Veilig leren lezen ...

Voor snellle maankinderen: maan - raket

Differentiatie

Geen kind is gelijk, en niemand leert op dezelfde manier of in hetzelfde tempo. Veilig leren lezen houdt daar rekening mee.

Kinderen in de maangroep
Vrijwel alle kinderen starten in de maangroep. Dit is de basis van Veilig leren lezen. De materialen zijn te herkennen aan een logo met een half maantje erin.

Kinderen met raket- of steraanpak
Voor kinderen die wat sneller of juist moeizamer door de stof heen gaan, zijn er speciale materialen ter aanvulling. Deze zijn te herkennen aan een raket of ster in het maanlogo.

Kinderen met de zongroep
De zongroep is voor kinderen die aan het begin van groep 3 alle letters al kennen en correct en vlot drieletterwoorden lezen. De aanvullende materialen waar zij mee werken, zijn te herkennen aan een logo met een zonnetje.

Lees meer over maantjes, zonnetjes, raketjes en sterretjes ...

Tijdschrift maan roos vis

Bij de methode hoort ook een tijdschrift voor thuis: maan roos vis. Daarin draait alles om zélf lezen en zélf doen. Want lezen doe je niet alleen op school!

Meer informatie over het tijdschrift maan roos vis ...

Maan roos vis

'Maan roos vis' is een methode voor technisch lezen. Naast technisch lezen onderscheiden we nog begrijpend, studerend en waarderend lezen.

Comments disabled

Top 5