Alles over jouw kind op de basisschool

Artikel
Maak een 'Voor het eerst naar school' fotoboek! UPDATE DOOR ZWIJSEN 26-05-2015

Er is iets magisch aan de eerste schooldag van je kind. Voor jou als ouder kan het een trots moment zijn om je kind zijn schoolloopbaan tegemoet te zien gaan, maar voor je kleuter kan het beangstigend zijn wat er allemaal op hem afkomt, en zelfs een droevig moment omdat de zomervakantie voorbij is. En ook de leerkracht kan meegesleept worden in de spanning die het met zich meebrengt. Immers, iedereen wil een goede start maken!

Dus, als je kleuter er tegenop ziet, of gewoon niet kan wachten, ga dan vast aan de slag met dit creatieve knutselproject, dat ook nog eens de taalvaardigheden van je kind stimuleert! Maak nu een fotoboek met je kleuter, en houd vast die herinneringen!

Knutselen maar!

Benodigdheden:

• (Digitale) camera
• Stevig karton op A5 formaat (21,0 bij 14,8 cm, een A4’tje dubbelgevouwen)
• Lijmstift
• Plakband
• Dikke stiften

Werkwijze:

1. Als je kind vragen begint te stellen over school, vat dat dan op als een teken dat je kind er klaar voor is om erover te praten. Dit is het moment voor jou om positief en constructief aan de slag te gaan met de voorbereiding van je kind op de eerste schooldag. Je wil niet al het nieuwe er al vanaf halen, maar je kunt hem al wel van alles vertellen over wat er gaat komen.

2. Plan wat tijd in je agenda om de eerste schooldag te oefenen, en houd je camera gereed. Bij een 'nieuwe' school realiseert je kind zich misschien niet dat er toch nog heel veel hetzelfde blijft!

3. De eerste foto maak je bij het opstaan. Laat je kind 'doen alsof' hij ‘s ochtends opstaat en neem een foto. Laat hem de kleren aantrekken die hij op de eerste schooldag aan wil trekken, en zo gauw hij er tiptop uitziet, neem je weer een foto. Doe dit ook bij het ontbijt, en als hij zijn schooltas pakt.

4. De volgende stap, het daadwerkelijk naar school gaan, kan best eng zijn. Laat je kind oefenen en 'doen alsof', of dat nu betekent dat hij zijn fiets pakt, gaat lopen, of in je auto stapt. Neem ook daar een foto van.

5. Dan komt de school zelf, dat kan wat lastig zijn als het zomervakantie is en de school dicht is. Op veel scholen zijn nog leerkrachten aanwezig als de vakantie net is begonnen, of bijna weer begint. Maak bij voorkeur een afspraak voor je erheen gaat (en vergeet je camera niet!). Maar ook als de school dicht is, kun je veel doen. Neem een foto van je kind voor de school. Ga, als dat mogelijk is, naar de speelplaats van de school en neem een foto van je kind op de schommel of een ander speeltoestel. En als zijn toekomstige leerkracht aanwezig is, ga kennismaken, en probeer tussendoor een foto te maken van de leerkracht met je kind, of zelfs al in het klaslokaal.

6. Tenslotte, neem een paar foto’s van de thuiskomst en wat er dan volgt. Je hebt waarschijnlijk niet één vaste activiteit die dan altijd plaatsvindt, maar over het algemeen is het voldoende om 1 tot 3 foto’s te nemen die je kind laten zien dat alles eigenlijk heel vertrouwd blijft. Je kunt een foto nemen van het moment van thuiskomen, bij het nuttigen van zijn vieruurtje, of gewoon, bij het buitenspelen.

7. Om het boek samen te stellen, print je de foto’s uit (zorg ervoor dat alle foto's staand of juist liggend zijn en let daarbij op de afmetingen in verhouding tot de kartonnetjes!) en vraag je je kind om je te helpen de foto’s in de goede volgorde te leggen. Het is verleidelijk om dit op volgorde leggen zelf te doen, maar het is beter om je kind zelf te laten oefenen. Als hij de foto’s in de juiste volgorde kan leggen, krijgt hij sneller het gevoel dat hij klaar is voor zijn eerste schooldag!

8. Leg nu een stapeltje kartonnetjes op elkaar. Leg op de eerste een foto van je kind, en schrijf er een titel boven. Als je kind al een beetje bezig is met schrijven, kun je hem laten helpen! Op elke volgende pagina plaats je een volgende foto en 1 of 2 woorden, bijvoorbeeld ‘opstaan’ of ‘mijn school’ (laat je kind het woord schrijven, of voorzeggen terwijl jij schrijft). Gebruik de lijmstift om alle foto’s vast te plakken.

9. Je kunt nu een traditioneel boek maken door alle kartonnetjes aan elkaar vast te maken, maar onze favoriet is een accordeonvorm: gebruik plakband om de kartonnetjes met elkaar te verbinden, zodat je ze één voor één kunt bekijken als je dat wil, maar je ze ook uit kan trekken tot een ‘tijdslijn’ van de dag, zoals dit:

In de dagen voordat de school begint kan dit Voor Het Eerst Naar School fotoboek een geweldig hulpmiddel zijn voor de hele familie: iedereen is op de hoogte van wat er zoal gaat gebeuren in het leven van je kleine, maar o zo grote kleuter. Nodig je kind uit om samen met jou door de pagina’s te lopen, één voor één, en laat hem vast proeven van deze geweldige ervaring! Met wat geduld en steun van jouw zijde, is je kind binnen de kortste keren klaar voor zijn spannende avontuur op de ‘grote school’. Het is een geweldige tijd!

Tekst: Julie Williams
Bron: www.education.com

  • Anna 12-08-2010 13:42

    Wat een leuk idee!

Comments disabled

Top 5