Alles over jouw kind op de basisschool

Artikel
Normáál antwoord geven UPDATE DOOR ZWIJSEN 17-03-2009

Alle opvoedboeken staan vol met adviezen dat je je kinderen vaak moet complimenteren en vaak moet zeggen dat je van ze houdt. Met geen van deze beide activiteiten heb ik moeite. Op een liefdevolle, concrete, niet kleffe manier mijn waardering kenbaar maken, is zelfs een van mijn favoriete bezigheden. Het maakt de kinderen blij, dat weet ik zeker, maar soms zien ze het geloof ik toch een beetje als een 'mama-afwijking'.

Een tijdje geleden had Vera een raadsel voor me. Het luidde: welke dag bestaat niet? Ik antwoordde met: "De dag dat ik niet meer van jou hou." Ha, die kans heb ik maar weer eens mooi gegrepen, dacht ik bij mezelf. Mijn dochter grinnikte wel een beetje, maar rolde ook met haar ogen, zuchtte diep en zei zogenaamd geërgerd: "Mama, normáál antwoord geven!" (Het antwoord was trouwens 29 februari 2009.)

Deze week stelde Daan me de vraag: "Mama, heb jij geluk?"
"Jazeker," antwoordde ik. "Ik heb jou toch!"
Daan wierp me een beetje strenge, maar ook wel geamuseerde blik toe. Daar gaat ze weer, zag je hem denken.
"Nee mama," zei hij geduldig, "normáál antwoord geven."
Ik antwoordde dus maar dat ik werkelijk geen sikkepit geluk had; altijd pech en ellende.
"Ík heb wel geluk", zei mijn zoon toen trots, en hij toverde een gelukspoppetje uit zijn broekzak. Hij had het poppetje gekregen van een klasgenoot.
"Maar ík heb een gelukscent in mijn portemonnee", zei ik. Het is een echte originele cent uit 1960, nog uit het guldentijdperk dus, met een lange 1 voorop en koningin Juliana op de achterkant. Daan wilde hem meteen zien.
"Helpt-ie?", vroeg Daan ernstig.
"Ik geloof het wel", zei ik. Want om nou weer aan te komen met: 'ja, want ik heb jou en Vera toch …' Je kunt het ook overdrijven natuurlijk.


Roos de Bruyn (41) is getrouwd met Rob; ze hebben twee kinderen: Vera (10) en Daan (7). Roos werkt als taalkundige bij het Genootschap Onze Taal en op Zwijsenouders.nl vertelt ze over de taalontwikkeling van haar kinderen.

Top 5