Alles over jouw kind op de basisschool

Artikel
O, wat een dis! UPDATE DOOR ZWIJSEN 10-12-2008

Vera vertelde dat de juf haar 'een echte, originele droogkloot' had genoemd. Die juf slaat de spijker op de kop. Neem nu gisterenmiddag, in de auto op weg naar huis. Ik herinner me ineens dat er schaatsen op tv komt - een door mij zeer geliefde kijksport.
"Joepie, ik kan nog lekker de 1000 meter kijken!", gnuif ik.
"Ge-wel-dig voor je, meid!", roept madammeke Droogkloot van de achterbank, op precies de juiste toon (een mengeling van 'waar je zin in hebt' en 'als ze maar bezig blijven die moeders, dan heb je tenminste geen last van ze'). Ik kan het niet helpen: ik moet lachen. En Daan roept vrolijk: "O, wat een dis!"

Dat laatste is een veelgebruikt zinnetje in ons gezin. Volgens Van Dale betekent 'dissen' (een vrij nieuw woord) 'disrespect betonen', volgens mij meer 'verbaal knock-out slaan'.
Daan neemt het woord 'dis' (een 'verbale knock-out' dus) erg ruim. Zo brengt zijn vriend Arend te pas en te onpas het woord 'penis' te berde. Alles kan 'penis' zijn: een 'penis-tas', een 'penis-jas' - en zelfs: 'Het is hier penis-donker!' En bij elke keer 'penis' roept Daan als trouwe vriend: 'O, wat een dis!' Tot ergernis van taalpurist Vera, die dan uitroept: "'Penis' ís geen dis, snuffo's!"

Vorige week had Arend in zijn overmoed 'penis' in verband gebracht met de juf. Die pikte dat begrijpelijkerwijze niet, en Arend moest naar de gang.
"Ik had bijna: 'O, wat een dis' door de klas geroepen", biechtte Daan 's avonds op. "Dan had ik vast ook naar de gang gemoeten."
"Dat krijg je als je bij elke scheet 'O, wat een dis' roept", zegt Vera droogjes.
O, wat een dis, denk ik. Maar ik zeg niets.


Roos de Bruyn (41) is getrouwd met Rob; ze hebben twee kinderen: Vera (10) en Daan (7). Roos werkt als taalkundige bij het Genootschap Onze Taal en op Zwijsenouders.nl vertelt ze over de taalontwikkeling van haar kinderen.

Top 5