Alles over jouw kind op de basisschool

Artikel
Rifka schrijft UPDATE DOOR ZWIJSEN 17-05-2010

Woordjes schrijven: Rifka is er steeds vaker mee bezig. Een toelichting bij een tekening, een kort briefje, iets wat met 'schooltje spelen' te maken heeft; het kan van alles zijn.
Soms heeft ze hulp nodig: "Papa, hoe moet de ie?" "Mama, hoe is de v ook alweer?" Maar ze probeert het ook vaak zelf, met leuke resultaten. Bijvoorbeeld een E met vier of vijf dwarsstreepjes. Ik herinner me dat ik zelf vroeger ook dacht dat dat aantal weinig uitmaakte.

Pasgeleden begon ze dingen te noteren die ze voor haar verjaardag wil. (Die is begin juli, en je kunt nooit vroeg genoeg zijn.) Een van de eerste woorden had een lastige klank: "Moet de ee met twee è's?" Na een bevestigend antwoord schreef ze "teeknboek". En toen ze laatst Nederland wilde schrijven werd het, geheel in stijl, "needrlant".

Die vermaledijde ee-klank ook: de ene keer moet-ie met één e, en dan weer met twee. Ook Afra twijfelt soms nog. Ze wilde schrijven - hoe schattig - dat Anke de liefste moeder van het heelal was, en schreef "helal". Heel logisch: je hoort 'hee-lal', niet 'heel-al'. Het verschil tussen open en gesloten lettergrepen werkt hier dus niet echt.

Er zijn zoveel woorden die je anders schrijft dan je ze uitspreekt. Van postzegel maakt Rifka "poseego". Niet gek: een l aan het eind verdwijnt vaak een beetje, en de klank ervoor neigt naar een o.

Maar een van de lastigste problemen kwam vorige week langs: "Hoe schrijf je de uh?" Ik vermoedde dat ze niet op de u doelde maar op de stomme e, dus ik antwoordde: "Als het de laatste letter van het woord is, is het een è."
Dat bleek het te zijn. Op het briefje dat ze ons een minuut later gaf, stond tussen tientallen hartjes en bloemen: "Life mama en papa" ...
Rutger Kiezebrink (37) woont samen met Anke en heeft twee dochters: Afra (9) en Rifka (5). Hij werkt als taaladviseur bij het Genootschap Onze Taal. Op Zwijsenouders.nl vertelt hij over de taalontwikkeling van zijn kinderen.

Om te reageren op dit artikel moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen gebruikersnaam, meld je dan hier aan.

De laatste columns van Rutger:

28-06-2010
Schrijven, schrijven, schrijven
09-06-2010
Bronnenonderzoek
31-05-2010
Sociaal
17-05-2010
Rifka schrijft
20-04-2010
Feestvervoer

 

Top 5