Alles over jouw kind op de basisschool

Artikel
Schrijfoefeningen groep 3: werkbladen UPDATE DOOR ZWIJSEN 03-08-2016 Maandelijks de laatste werkbladen het eerst in je mailbox. Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Schrijven is leuk! Als je kind in groep 3 leert schrijven wil hij natuurlijk laten zien wat hij al kan. Maar soms kan je kind wel wat extra oefening gebruiken.

De schrijfletters

Elke schrijfmethode kent andere schrijfletters, en hanteert een andere volgorde waarin je kind de letters leert. De meest gebruikte methode is Pennenstreken, waarbij je kind eerst de letters leert schrijven die hij leert lezen. De eerste woordjes die je kind leert lezen zijn waarschijnlijk de woordjes ik, maan, roos en vis van de maan-roos-vis methode. Hij leert dus eerst deze letters schrijven.

Hieronder zie je de blokletters en verbonden letters zoals je kind ze leert in groep 3. Dit zijn dus alleen de kleine letters. Deze maan roos vis schrijfposter is ook te koop in de (kinder)boekwinkel. Er is ook een leesposter voor thuis.

Maan roos vis Ik leer schrijven! poster

De fijne motoriek oefenen

Bij het leren schrijven leert je kind hoe de vormen van de letters eruit zien en dan moet hij nog de juiste, vloeiende bewegingen maken. Het is een psychomotorische vaardigheid die je kunt oefenen

Als je kind problemen heeft met zijn fijne motoriek, waardoor het schrijven niet goed lukt, kun je allerlei spelletjes met hem doen. Fijnmotorische oefeningen zijn bijvoorbeeld kralen rijgen, een tol laten draaien, en wat dacht je van pepernoten bakken? Dit zijn allemaal fijnmotorische vaardigheden die je thuis spelenderwijs kunt oefenen!

De leerkracht kan je natuurlijk ook nog allerlei praktische tips geven die specifiek voor jouw kind nuttig kunnen zijn. Vraag ernaar in het tienminutengesprek!

Schrijfoefeningen

Er zijn ook werkbladen voorhanden waarmee je kind de bewegingen die nodig zijn om goede schrijfletters te maken, op een leuke manier kan oefenen. Een goede pengreep en schrijfhouding zijn daarbij heel belangrijk. Lees daarom eerst deze aandachtspunten door, zodat je goed van start gaat.

Klik op de afbeeldingen hieronder en download de werkbladen:

Deze werkbladen zijn niet vervangend voor het schrijfonderwijs op school! Ze zijn alleen bedoeld om wat extra te oefenen, in aanvulling op de echte werkboekjes die op school worden gebruikt. Scholen kunnen de Pennenstreken werkboekjes bestellen.

Klik op de afbeelding om de schrijfoefening te downloaden Klik op de afbeelding om de schrijfoefening te downloaden Klik op de afbeelding om de schrijfoefening te downloaden

Illustraties bovenstaande werkbladen: Miriam Bos

 

Klik op de afbeelding om de schrijfoefening te downloaden Klik op de afbeelding om de schrijfoefening te downloaden Klik op de afbeelding om de schrijfoefening te downloadenBlader door maan roos vis

Elke maand nieuwe oefeningen met tijdschrift Maan roos vis

De laatste twee schrijfoefeneningen zijn afkomstig uit het tijdschrift maan roos vis. Met een abonnement valt hij elke maand bij je op de mat.


Speelleerboek 'Ik leer schrijven'

Met Maan roos vis ik leer schrijven kan je kind thuis spelenderwijs oefenen met de letters die hij op school leert schrijven. De letters die in het boek aangeleerd worden, zijn afkomstig uit Pennenstreken: de meest gebruikte schrijfmethode in Nederland.

Bestel direct.

Meer werkbladen?

Log in voor nog 3 werkbladen voor groep 3: de 'w', de 'f' en de 'eu'. Geen gebruikersnaam? Meld je gratis aan.

Top 5