Alles over jouw kind op de basisschool

Artikel
Schrijfoefeningen groep 3: werkbladen UPDATE DOOR ZWIJSEN 03-08-2016 Maandelijks de laatste werkbladen het eerst in je mailbox. Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Schrijven is leuk! Als je kind in groep 3 leert schrijven wil hij natuurlijk laten zien wat hij al kan. Maar soms kan je kind wel wat extra oefening gebruiken.

De schrijfletters

Elke schrijfmethode kent andere schrijfletters, en hanteert een andere volgorde waarin je kind de letters leert. De meest gebruikte methode is Pennenstreken, waarbij je kind eerst de letters leert schrijven die hij leert lezen.

Hieronder zie je de blokletters en verbonden letters zoals je kind ze leert in groep 3. Sommige scholen kiezen voor verbonden letters, andere voor blokletters. De school kan er ook voor kiezen om de bloklettermethode alleen aan specifieke leerlingen aan te bieden.

De schrijfposter is te koop in de (kinder)boekwinkel. Er is ook een leesposter.

Maan roos vis Ik leer schrijven! poster

De fijne motoriek oefenen

Bij het leren schrijven leert je kind hoe de vormen van de letters eruit zien en dan moet hij nog de juiste, vloeiende bewegingen maken. Het is een psychomotorische vaardigheid die je kunt oefenen

Als je kind problemen heeft met zijn fijne motoriek, waardoor het schrijven niet goed lukt, kun je allerlei spelletjes met hem doen. Fijnmotorische oefeningen zijn bijvoorbeeld kralen rijgen, een tol laten draaien, en wat dacht je van pepernoten bakken? Dit zijn allemaal fijnmotorische vaardigheden die je thuis spelenderwijs kunt oefenen!

De leerkracht kan je natuurlijk ook nog allerlei praktische tips geven die specifiek voor jouw kind nuttig kunnen zijn. Vraag ernaar in het tienminutengesprek!

Schrijfoefeningen

Met de schrijfkaarten en het tijdschrift van maan roos vis kan je kind thuis naar hartelust laten zien wat hij al kan. Of nog wat extra oefenen als dat nodig is. Een goede pengreep en schrijfhouding zijn daarbij heel belangrijk. Lees daarom eerst deze aandachtspunten door, zodat je goed van start gaat.

Klik op de afbeeldingen hieronder en download de werkbladen:

Klik op de afbeelding om de schrijfoefening te downloaden Klik op de afbeelding om de schrijfoefening te downloaden Klik op de afbeelding om de schrijfoefening te downloaden

 

Blader door maan roos vis

Elke maand nieuwe oefeningen met tijdschrift Maan roos vis

Deze drie schrijfoefeneningen zijn afkomstig uit het tijdschrift maan roos vis. Het tijdschrift laat je kind naast verbonden schrift ook blokletters schrijven. Met een abonnement valt hij elke maand bij je op de mat.

Klik op de afbeelding om de schrijfoefening te downloaden Klik op de afbeelding om de schrijfoefening te downloaden


Maan roos vis schrijfkaarten

Deze twee werkbladen komen uit de maan roos vis schrijfkaartenset.

Met deze schrijfkaarten mét uitwisbare stift kan je kind eindeloos oefenen met het schrijven van letters en woorden op een manier die aansluit bij school. Ook met de kleurrijke tekenlessen traint je kind zijn fijne motoriek.

Leerdoelen:
• Oefenen van een goede pengreep
• Oefenen van de fijne motoriek, door middel van schrijfoefeningen en tekenopdrachten
• Oefenen van de oog-handcoördinatie
• Schrijven van letters en woorden in verbonden schrift

Bestel de schrijfkaarten in de webshop.

Scholen kunnen de Pennenstreken werkboekjes bestellen.

Top 5