Alles over jouw kind op de basisschool

Artikel
Schrijven: werkbladen kleuters UPDATE DOOR ZWIJSEN 13-04-2016 Niks meer missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In groep 3 leert je kind ├Ęcht schrijven. Maar al in de kleuterklassen wordt hiervoor de basis gelegd.

Fijne motoriek

Schrijven is een fijnmotorische handeling. Het vasthouden van een pen of potlood op de juiste manier is soms al een hele opgave. En dan moet je ook nog mooie lussen en krullen gaan maken. Tussen de lijntjes! Dit vergt veel oefening als je kind eenmaal leert schrijven. Van belang bij het leren schrijven is dus dat de basis goed is: de fijne motoriek.

In de kleutergroepen worden kinderen veel uitgedaagd om fijnmotorische activiteiten te doen. Kralen rijgen, een tol laten draaien, knutselen, kleien, het zijn allemaal fijnmotorische handelingen die je kind 'trainen' voor het latere schrijven. Veel kinderen vinden het ook leuk om in de kleuterklassen al te 'schrijven'. Bij een tekening verschijnen dan ineens letters die, als je ernaar vraagt, een heel verhaal vertellen.Sluit nu een abonnement op Rompompom af!

Rompom tijdschrift

De onderste twee oefenbladen zijn afkomstig uit het tijdschrift Rompompom, speciaal voor kleuters.

Sluit een abonnement op Rompompom af en ontvang het blad elke maand thuis!

Thuis samen spelen en leren

- Elke maand een tijdschrift om samen met je kind te spelen & te leren
- Sluit aan bij wat je kind leert in groep 1 & 2
- Aanbevolen door leerkrachten


Rompompom schrijfdoeboek

Leren schrijven voor kleuters: oefenboek

Het eerste werkblad is afkomstig uit het Rompompom schrijfdoeboek.

Heeft jouw kind interesse in letters? En wil het leren schrijven? Met het Rompompom schrijfdoeboek kan je kind spelenderwijs oefenen op een manier die aansluit bij school. De letters die in het boek aangeleerd worden, zijn ontwikkeld door deskundigen op het gebied van schrijfonderwijs in Nederland.

Bestel direct

Thuis oefenen: werkbladen voor kleuters

Thuis kun je ook iets doen om de fijne motoriek van je kind te stimuleren. Alle fijnmotorische activiteiten zijn goed, maar als je kind tekenen en kleuren leuk vindt, zijn onderstaande oefenbladen misschien wel wat voor hem. Print de oefenbladen uit, en laat je kind de 'opdrachtjes' maken.

Deze oefenbladen zijn niet vervangend voor het schrijfonderwijs op school!
Ze zijn alleen bedoeld om wat extra te oefenen, in aanvulling op de echte werkboekjes die op school worden gebruikt. Scholen bestellen hun Pennenstreken werkboekjes hier.

De leerkracht kan je natuurlijk ook nog allerlei praktische tips geven die specifiek voor jouw kind nuttig kunnen zijn. Vraag ernaar in het tienminutengesprek!

werkblad - uit schrijfdoeboek rompompom Klik op de afbeelding om de schrijfoefening te downloaden Klik op de afbeelding om de schrijfoefening te downloaden Klik op de afbeelding om de schrijfoefening te downloaden Klik op de afbeelding om de schrijfoefening te downloaden

Top 5