Alles over jouw kind op de basisschool

Artikel
Spreekbeurten: hoe help je je kind? UPDATE DOOR ZWIJSEN 29-04-2016

Er komt een moment waarop je kind de opdracht krijgt een spreekbeurt te houden. Welk onderwerp kiest hij en waar vindt hij alle informatie? Hoe help je je kind hierbij?

1. Een onderwerp kiezen

Soms mag je kind vrij een onderwerp kiezen, soms krijgt hij een onderwerp aangereikt. Wat is een goed onderwerp voor een spreekbeurt? Het leukste is natuurlijk een onderwerp dat je kind heel erg aanspreekt. Is hij gefascineerd door hijskranen? Of heeft je kind net besloten om geen vlees meer te eten? Dan zijn dat dankbare onderwerpen om een spreekbeurt over te houden. Maar wat dacht je van beroemde personen, zoals Roald Dahl of Picasso? Of een spreekbeurt over hoe het internet werkt, over fairtradeproducten, of over grote katachtigen zoals leeuwen en tijgers? Als ouder leer je daar soms ook nog wat van!

2. Info halen: bij de bron

De beste informatie haalt hij bij de bron:
- Ga samen naar een museum
- Vraag om een rondleiding bij de brandweer
- Ga eens langs bij die oom die met gehandicapten werkt: iedereen praat graag over zijn interesses of beroep!

3. Info van internet halen: kritisch kijken

Als het onderwerp gekozen is, begint de zoektocht naar informatie. Waar vind je die? Je kunt je kind laten googlen, maar dat levert niet altijd goede resultaten op. Het is in elk geval belangrijk om je kind kritisch lees- en surfgedrag bij te brengen. Sommige scholen besteden hieraan veel aandacht, maar het is goed om hierop zelf ook alert te zijn. Vertel je kind dat niet alles wat gedrukt staat of op internet te lezen is ook waar is. Op www.mijnkindonline.nl vind je praktische handreikingen over de mediabegeleiding van je kind.

Op internet staat veel informatie. Maar waar?

Nuttige links:

Op www.klokhuis.nl kan je kind onder ‘klokhuis gemist?’ afleveringen terugzien van allerlei uiteenlopende onderwerpen. Of kijk eens op www.jeugdjournaal.nl, www.wnf.nl of www.kennisnet.nl.

www.meestersipke.nl is een zoekmachine zoals google, speciaal voor kinderen. Deze is ontwikkeld door een leerkracht in het basisonderwijs (meester Sipke) om kinderen te helpen met zoeken naar informatie op het net.

4. Oefenen

Laat je kind minstens één keer oefenen voor hij op school zijn spreekbeurt houdt. Geef niet teveel tips en sturing, maar prijs je kind om wat hij al laat zien! Zenuwen zijn bij veel kinderen het grootste struikelblok.

De spreekbeurt aankleden

5. De spreekbeurt aankleden

Het aankleden van de spreekbeurt van je kind kun je heel letterlijk opvatten. Bij een spreekbeurt over de brandweer hoort een brandweerpak! En bij een spreekbeurt over een land is het leuk als je kind hapjes uit dat land trakteert, of muziek laat horen. Of denk aan bepaalde voorwerpen, zoals speciale stenen bij een spreekbeurt over vulkanen. Beelden voor een powerpoint zijn veel online te vinden.

Let op: Je kind helpen is prima, maar het is uiteindelijk natuurlijk wel de bedoeling dat je kind de spreekbeurt uiteindelijk zelf in elkaar zet!

Bekijk ook:

25-05-2016
Taalonderwijs
19-05-2016
Speel het gratis letterspel

 


  • wilma 24-01-2011 14:41

    ook onze dochter is een spreekbeurt aan het voor bereiden. Wij kregen echter het advies van de juf om het kind de spreekbeurt zelf te laten maken. Googelen is natuurlijk een goede optie en als je als ouder bang bent voor verkeerde informatie, kun je altijd nog inspringen en de helpende hand toe reiken.Onze dochter is druk in de weer met power-point en plaatjes kopieëren en plakken. De tekst staat best vol met schrijffouten maar zo kan de juf wel zien dat ze het zelf gemaakt/gedaan heeft en ik geloof niet dat dit het eindcijfer zal beïnvloeden. Gewoon om het feit dat de ouders dit niet verbeterd hebben (om zo een spreekbeurt te krijgen die de ouders graag zouden willen zien).

Comments disabled

Top 5