Alles over jouw kind op de basisschool

Artikel
Veilig leren lezen UPDATE DOOR ZWIJSEN 12-08-2015 Je kind heel het jaar ondersteunen bij zijn leesproces? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en leer hoe!

Wanneer je kind in groep 3 van de basisschool komt, is de kans groot dat hij of zij leert lezen met de leesmethode Veilig leren lezen, ook wel bekend als de 'maan roos vis-methode'. Met ingang van schooljaar 2014-2015 is er ook een nieuwe versie van de methode, de kimversie. Met deze methode leren kinderen in de eerste helft van het jaar al alle letters lezen!

Leren lezen via 'kernen'

De methode bestaat uit een aantal kernen die allemaal in groep 3 behandeld worden. Iedere kern begint met een verhaal dat past in een bepaald thema. Aan de hand van zogenaamde structureerwoorden leren kinderen nieuwe letters. Er staat telkens één nieuwe letter centraal. Dat is de zogenaamde doelletter. Per kern leert je kind 4 tot 6 nieuwe letters. Aan het eind van kern 6 kennen ze alle letters.

Lees meer over kernen op de site van Veilig leren lezen.

Materialen bij veilig leren lezen: klikklakboekjes

Materialen

Bij elke kern horen lees- en werkboekjes met een eigen kleur.
Hierin kan je kind de nieuwe letters die hij geleerd heeft goed oefenen door woordjes en kleine tekstjes te lezen, maar ook door bijvoorbeeld plaatjes bij woordjes en zinnetjes te zoeken.

Andere materialen waarmee de kinderen in groep 3 leren lezen
zijn de boekjes van Veilig & vlot, de woordendoos, het klikklakboekje en computerprogramma's. Zoem, het bijtje, komt voor in de computerprogramma’s en is ook te vinden in het tijdschrift voor thuis.

Voor snellle maankinderen: maan - raket

Differentiatie

Alle kinderen zijn uniek en niemand leert op dezelfde manier of in hetzelfde tempo. Veilig leren lezen houdt daar rekening mee.

Kinderen in de maangroep
Vrijwel alle kinderen starten in de maangroep. Dit is de basis van Veilig leren lezen. De materialen zijn te herkennen aan een logo met een half maantje erin.

Kinderen met steraanpak
Kinderen die wat moeizamer door de stof heen gaan, krijgen extra instructie van de leerkracht en besteden dagelijks meer tijd aan oefenen. Zij werken daarbij wel met maanmaterialen, zodat ook zij aan het eind van groep 3 de basisdoelen halen.

Kinderen met de zongroep
De zongroep is voor kinderen die aan het begin van groep 3 alle letters al kennen en correct en vlot drieletterwoorden lezen. De aanvullende materialen waar zij mee werken, zijn te herkennen aan een logo met een zonnetje.

Lees meer over de maan- en zonboekjes op de site van de methode Veilig leren lezen.

Tijdschrift maan roos vis

Bij de methode hoort ook een tijdschrift voor thuis: maan roos vis. Daarin draait alles om zélf lezen en zélf doen. Want lezen doe je niet alleen op school!

Meer informatie over het tijdschrift maan roos vis ...

Maan roos vis

'Maan roos vis' is een methode voor technisch lezen. Naast technisch lezen onderscheiden we nog begrijpend, studerend en waarderend lezen.

Comments disabled

Top 5