Alles over jouw kind op de basisschool

Artikel
Veilig leren lezen: de maan-versie UPDATE DOOR ZWIJSEN 05-05-2016 Je kind heel het jaar ondersteunen bij zijn leesproces? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en leer hoe!

Wanneer je kind naar groep 3 gaat is de kans groot dat hij of zij leert lezen met de leesmethode Veilig leren lezen, ook wel bekend als de 'maan roos vis-methode'. Sinds schooljaar 2014-2015 is er ook een nieuwe versie van de methode, de kim-versie. Met beide versies van de methode leren kinderen in de eerste helft van het jaar al alle letters lezen.

Welke versie wordt gebruikt in de klas van jouw kind?

Je kunt natuurlijk aan de leerkracht vragen met welke versie je kind leert lezen, maar je kunt het ook zelf achterhalen met deze download: Veilig leren lezen - met welke versie werkt jouw kind.

Dit artikel gaat over de maan-versie. Lees hier meer over de Kim-versie.

Maan roos vis

Leren lezen via 'kernen'

De methode bestaat uit een aantal kernen die allemaal in groep 3 behandeld worden. Iedere kern begint met een verhaal dat past in een bepaald thema. Aan de hand van woorden uit het verhaal leren de kinderen nieuwe letters. Aan het eind van kern 6 kennen ze alle letters.

Lees meer over kernen op de site van Veilig leren lezen.

Materialen

Bij elke kern horen lees- en werkboekjes met een eigen kleur. Hierin kan je kind de nieuwe letters die hij geleerd heeft goed oefenen door woordjes en kleine tekstjes te lezen, maar ook door bijvoorbeeld plaatjes bij woordjes en zinnetjes te zoeken.

Andere materialen waarmee de kinderen in groep 3 leren lezen
zijn de boekjes van Veilig & vlot, de woordendoos, het klikklakboekje en computerprogramma's voor het digibord en voor de kinderen zelf. Zoem, het bijtje, komt voor in de computerprogramma’s en is ook te vinden in het tijdschrift voor thuis.

Materialen bij veilig leren lezen: klikklakboekjes

Differentiatie

Alle kinderen zijn uniek en niemand leert op dezelfde manier of in hetzelfde tempo. Veilig leren lezen houdt daar rekening mee.

Kinderen in de maangroep
Vrijwel alle kinderen starten in de maangroep. Dit is de basis van Veilig leren lezen. De materialen zijn te herkennen aan een logo met een half maantje erin.

Kinderen met steraanpak
Kinderen die wat moeizamer door de stof heen gaan, krijgen extra instructie van de leerkracht en besteden dagelijks meer tijd aan oefenen. Deze materialen zijn te herkennen aan het sterretje in het maanlogo.

Kinderen met raketaanpak

Gaat je kind juist als een raket door de stof heen, dan zijn er extra pittige opdrachten, bijvoorbeeld met letters die nog niet behandeld zijn. Deze materialen zijn te herkennen aan het raketje in het maanlogo.

Kinderen in de zongroep
De zongroep is voor kinderen die aan het begin van groep 3 alle letters al kennen en correct en vlot drieletterwoorden lezen. De aanvullende materialen waar zij mee werken, zijn te herkennen aan een logo met een zonnetje.

Lees meer over de maan- en zonboekjes op de site van de methode Veilig leren lezen.

Maan roos vis

Tijdschrift maan roos vis

Naast de methode is er ook een tijdschrift voor thuis: maan roos vis. Daarin draait alles om zélf lezen en zélf doen. Want lezen doe je niet alleen op school.

Meer informatie over het tijdschrift maan roos vis

Comments disabled

Top 5