Alles over jouw kind op de basisschool

Artikel
Wat een bizarre scores! Heeft hij dan toch dyslexie? UPDATE DOOR ZWIJSEN 03-12-2010

Door Jackie

Buikpijn heb ik ervan. Joppe is nu 11 en zit in groep 8. Al jaren heb ik een vaag gevoel dat er iets niet klopt, maar wat? Jaar na jaar krijgen we dezelfde opmerkingen van leerkrachten. Joppe laat niet zien wat ‘erin’ zit. Het lijkt of de dingen langs hem heen gaan. Vakken die hem weinig interesseren, zoals taal, lezen, spelling, raffelt hij af. Zijn taakbrief maakt hij slordig, met hanenpoten, vlekken en krassen. Het lijkt wel alsof hij ‘t niet kan opbrengen zijn werk goed en nauwkeurig te doen. Instructies leest hij maar half en denkt dan wel te weten wat er staat. Zelf lezen vindt hij ‘niks aan’, behalve de Donald Duck. Met moeite heeft hij nu AVI 9 weten te halen, maar echt vlot gaat het niet.

Ik kan de vinger maar niet op de zere plek leggen. Is Joppe een kind dat gewoon niet geïnteresseerd is in schoolse vakken zoals taal of lezen? Is hij daarom zo nonchalant en ongeconcentreerd? Thuis speelt hij uren met lego Star Wars. Dan gaat concentreren vanzelf. Ook techniek vindt hij geweldig. Maar dat vak krijg je niet op school. In de klas (32 leerlingen!) valt Joppe niet op. Een rustige jongen, wat dromerig. Zijn resultaten zijn niet uitmuntend, veel zesjes, maar altijd genoeg om hem te laten overgaan. En Joppe zelf vindt het allemaal prima gaan. Het is zo’n relaxed kind… zit ik hem niet teveel op de huid?

Stiekem heb ik natuurlijk wel ’s gegoogled op dyslexie, ADD en andere aandoeningen. Sommige kenmerken lijken dan wel op hem van toepassing, maar veel ook niet.
En wat zeur ik nou? Het lijkt soms wel of ieder kind tegenwoordig een stoornis heeft. In zijn klas zitten al best veel kinderen met een ‘rugzakje’. Als ouders moet je toch kunnen accepteren dat kinderen zich op hun eigen manier ontwikkelen, in hun eigen tempo? Niemand is perfect. Dat ik zelf zo’n brave vwo’er was, wil toch niet zeggen dat mijn zoon ook een studiebol moet zijn?

Dan komt eind groep 7 de uitslag van de Cito Entreetoets. We schrikken ons rot. Wat een bizarre scores! Ze lopen uiteen van 17 percentiel voor taal (begrijpend lezen, spelling) tot 100 percentiel voor ‘tijd en geld’ en ‘studieteksten’. Gezien zijn taalscores zou Joppe niet eens naar vmbo-t kunnen, terwijl hij op andere onderdelen vwo-niveau laat zien. Wat je noemt een spagaat…

Volgend jaar moet Joppe naar het voortgezet onderwijs. De grote vraag is nu: welk schooltype kan hij aan? Zou hij dan toch dyslexie hebben? Dat moeten we wel zeker weten, zegt de school, want dan mag hij de Citotoets straks met de koptelefoon maken. Het onderwerp ‘testen’ komt ter sprake. We twijfelen, maar zeggen toch ja. We willen nu eindelijk wel eens duidelijkheid.Jackie vertelt de komende tijd op Zwijsenouders.nl over de dyslexie van haar zoon Joppe in groep 8. Jackie en Joppe zijn pseudoniemen.


Om te reageren op dit artikel moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen gebruikersnaam, meld je dan eerst aan.


Top 5