Alles over jouw kind op de basisschool

Artikel
Wie heb jij? UPDATE DOOR ZWIJSEN 30-11-2009

Voor het eerst in jaren zijn we in de decembermaand aanbeland zonder gelovigen in de Sint in huis. Ik had vorig jaar al het idee dat Daan (toen 7) niet echt meer geloofde, maar wilde er zelf nog niet over beginnen. Een paar maanden geleden vroeg ik hem toch maar eens voorzichtig of hij al eens aan Sinterklaas dacht.
"Haha, die bestaat helemaal niet!", zei hij stoer.
"En wie doet dan de cadeautjes in je schoen?", vroeg ik.
"Papa en jij", zei hij meteen. "Jullie verstoppen ze op de bovenste plank in de kast beneden."
Dus dat was dan het Sinterklaassprookje.

Er komen gelukkig andere dingen voor in de plaats: Daan heeft nu voor het eerst lootjes getrokken met zijn klas. Een paar dagen daarna zei hij dat van iedereen in de klas bekend was wie hij of zij had getrokken, behalve van hem. "Ik vertel het aan níémand", zei hij stellig.

Gisteren bracht ik hem naar tennisles. Daar zagen we Anthi, een heel grappig meisje uit de andere groep 5. Zonder gedag te zeggen vroeg ze dwingend aan Daan: "Wie heb jij getrokken?"
"Dat zeg ik niet", zei Daan.
"Ik heb Rebecca", zei Anthi zakelijk, en meteen nog eens: "Wie heb jij?"
Het duurde denk ik anderhalve seconde voor Daan bezweek. "Roy", mompelde hij. Hij keek me een beetje geschrokken aan. Ik knikte hem bemoedigend toe.
"Anthi zit niet meer bij je in de klas, dus het geeft niet. En ze vertelt het niet verder, hè?", zei ik tegen haar.
Anthi giechelde en stormde de tennisbaan op. Daan en ik keken elkaar aan en dachten hetzelfde: die griet zou niet rusten tot ze het aan iedereen had doorgeklept.
Daan haalde zijn schouders op en zei: "Ik had het toch al aan Arend, Jan-Willem en Mo en zo verteld." En ook hij sprintte vrolijk de tennisbaan op.Roos de Bruyn (41) is getrouwd met Rob; ze hebben twee kinderen: Vera (11) en Daan (8). Roos werkt als taalkundige bij het Genootschap Onze Taal en op Zwijsenouders.nl vertelt ze over de taalontwikkeling van haar kinderen.

Lees ook de andere columns van Roos:

05-07-2010
Treiterij
18-12-2009
Een mooie kerstgedachte
30-11-2009
Wie heb jij?
19-11-2009
Werkstukstress
05-11-2009
Ontwapenend

Top 5