Alles over jouw kind op de basisschool

Artikel
Sociaal UPDATE DOOR ZWIJSEN 31-05-2010

Ik wil natuurlijk niet opscheppen over onze kinderen, maar toch: het valt ons op dat ze over het algemeen erg sociaal zijn. Op verschillende manieren.

Je merkt het vooral aan Rifka. Als die in een speeltuin komt, of bijvoorbeeld in de speelhoek van een restaurant, heeft ze binnen de kortste keren contact met een of meer andere kinderen. Ze rennen achter elkaar aan alsof ze elkaar al jaren kennen.

Daarbij houdt ze van lol maken. Als ze bijvoorbeeld bij zwemles even niks te doen heeft (omdat een ander kindje instructies krijgt), staat ze vaak met de andere kinderen grapjes te maken. In de tijd van de spraakmakende IJslandse vulkaanuitbarsting had ze er een aan het schrikken gemaakt door te zeggen: "Pas op, daar komt een aswolk aan!"

Maar er is ook een duidelijke andere sociale kant aanwezig. Die kwam laatst ook langs bij zwemles, toen Rifka en een paar andere waterratten-in-opleiding stonden te wachten - en te 'geiten'. Opeens merkte ze dat een meisje dat zich een beetje afzijdig hield, stond te snikken; kennelijk vond die het allemaal een beetje eng. Prompt draaide Rifka de lolbroeken de rug toe en begon ze het snikkende meisje uitvoerig te troosten. Ik kon niet horen wat ze zei, maar het werkte kennelijk wel.

Ook opmerkelijk was een uitspraak toen ze een keer met een vriendinnetje belde. Het was aan het eind van de vakantie, en ze hadden elkaar twee weken niet gesproken. Het vriendinnetje vertelde dat ze een paar keer ziek was geweest. Steeds als ze net weer beter was, was het weer teruggekomen. Daardoor had ze niet zo veel leuke vakantiedingen kunnen doen. Waarop Rifka zei: "Ik word er zelf ook een beetje verdrietig van."

Twee minuten later was ze weer heerlijk met Afra aan het rondrennen. En lol aan het maken.Rutger Kiezebrink (37) woont samen met Anke en heeft twee dochters: Afra (9) en Rifka (5). Hij werkt als taaladviseur bij het Genootschap Onze Taal. Op Zwijsenouders.nl vertelt hij over de taalontwikkeling van zijn kinderen.

Om te reageren op dit artikel moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen gebruikersnaam, meld je dan hier aan.

De laatste columns van Rutger:

28-06-2010
Schrijven, schrijven, schrijven
09-06-2010
Bronnenonderzoek
31-05-2010
Sociaal
17-05-2010
Rifka schrijft
20-04-2010
Feestvervoer

 

Top 5