Alles over jouw kind op de basisschool

2,5 jaar en niet willen praten DIT FORUM ONDERWERP IS GESTART DOOR HINKE 14:45 uur | 03-03-2009

Mijn jongste zoontje van 2,5 vertikt het om te praten. Hij kan het wel. Want heel soms hoor ik hem wel eens bijvoorbeeld 'auto' zeggen als er eentje langs komt rijden. Maar zoals ik het zie lijkt hij het gewoon wel makkelijk te vinden om niets te zeggen. We snappen hem toch wel. Nou ben ik sinds kort begonnen om de niet noodzakelijke dingen niet meer zomaar te begrijpen. Maar het helpt niet echt.
Hij is slim genoeg, want als ik hem in een boekje vraag de diverse dingen aan te wijzen, dan doet hij dat zonder een aarzeling, en alles goed (getest met verschillende boekjes van de bibliotheek).
Moet ik gewoon nog even afwachten, ben ik te ongeduldig en komt het praten vanzelf? Of moet ik andere maatregelen gaan nemen?

 • Quote Annemiek 03-10-2009 OM 11:12

  Is uw jongste misschien verlegen? Of haalt u hem letterlijk de woorden uit de mond? Het kan ook zijn dat hij het nut van praten nog niet inziet. Als het met simpel wijzen ook begrepen wordt warom zou je dan je mond opendoen? Ik zou niet dwangmatig uw zoontje aan het praten krijgen. Maar spelendewijs. En ook niet straffen als de woorden nog steeds niet komen. Praat hij wel op het kinderdagverblijf? Bij vriendjes? Kinderen zijn heel slim. En kunnen ook het niets zeggen als spelletje gaan zien. Kijk hoe hij is in een groepje met kinderen of dieren. En als u samen speelt? Memorie, blokkendoos, treintje?
  Hoop dingen om te proberen, geef niet op, en wordt ook niet boos.
  Succes, Annemiek

 • Quote Dirk123 30-06-2012 OM 21:34

  Mijn zoontje was ook ruim twee voordat hij het eens ging proberen !
  Eerst wilde hij niets na zeggen ,maar opeens begon hij er mee .
  Hij is nu 2 en 6 m en begint al redelijk te praten , als verstaat een ander er nog niet veel van! K zou me nog niet al te druk maken hoor. Maar stimuleren aan de hand van boekjes en filmpje van bv nijntje kan zeker geen kwaad .

 • Quote JessicaH 10-07-2012 OM 14:25

  Erg frusterend, vind je niet? Dat vond/vind ik in elk geval bij mijn jongste zoontje. Hij praatte ook erg weinig tot zeker 2 1/2 jaar. En ik begreep hem zeker niet altijd, dus voor hem was het ook erg frustrerend. Maar wilde hij het niet of kon hij het niet? Ik weet het nog steeds niet.
  Met 2 1/2 jaar ging langzaamaan steeds meer praten. Vergelijken met leeftijdsgenootjes was/is nog steeds niet leuk. Maar meer communicatiemogelijkheden was en is wel erg fijn!
  Soms heeft hij een terugval/stilstaand. Laatst was hij ziek en het duurde drie weken voor hij weer vooruitging. Toen maakte ik me zorgen, maar eigenlijk gaat het best goed.

 • Quote JessicaH 10-07-2012 OM 14:29

  Ik heb hem trouwens wel geprobeerd zoveel mogelijk voor te lezen. Dat vond hij leuk vanaf een jaar of twee (ook later dan zijn grote broer trouwens, maar goed). Hij heeft hetzelfde als jouw zoon: wel reageren op vragen, maar niet zelf benoemen op mijn gewijs. Nog steeds eigenlijk. Nu wijst hij zelf wel eens iets aan dat hij belangrijk vindt. En dan zegt hij ook het woord.
  Merk je ook aan jezelf dat je ongemerkt minder gaat praten met hem? Je wordt er soms moedeloos van als je iets zegt en maar geen reactie krijgt. Dus af en toe trok ik me weer aan mijn haren omhoog en begon dan maar weer alles te benoemen wat we tegenkwamen. Vooral op de fiets werkt dat goed (hij zit nog voorop).

Comments disabled


Top 5