Alles over jouw kind op de basisschool

Artikel
Waarom zit het woordje 'peuk' in de leesmethode Veilig leren lezen? UPDATE DOOR ZWIJSEN 14-11-2016

Onze leesmethode Velig leren lezen bestaat inmiddels al ruim een halve eeuw. Tussendoor is de methode natuurlijk wel geactualiseerd, maar een nieuwe versie van een lesmethode gaat tien(tallen) jaren mee.

Zo kan het gebeuren dat er woorden in de door scholen gebruikte methode staan die in het huidige tijdsbeeld eigenlijk niet meer zo goed passen. Zo ook met het woordje 'peuk'. Af en toe krijgen wij de vraag waarom dit woord wordt aangeboden. Dit heeft voornamelijk te maken met de genoemde lange doorlooptijd van de methode. Vroeger was dit nog niet zo'n beladen woord.

Het woord ‘peuk’ komt niet langer voor in de laatste versie van onze leesmethode (2014).

Technisch lezen vereist woorden met specifieke eigenschappen

Het woord is destijds gekozen in verband met de eisen die technisch gezien aan de woorden in de methode worden gesteld: zo krijgen de kinderen in de eerste helft van groep 3 alleen klankzuivere woorden aangeboden. Dit zijn woorden die je precies zo schrijft als je ze uitspreekt. Bijvoorbeeld, 'maan' is klankzuiver, hond (je hoort een 't' op het eind) is dat niet.

Bovendien moeten de woorden in het begin nog bestaan uit een medeklinker-klinker-medeklinker (mkm-woorden). Die twee eisen zorgen ervoor dat het aantal geschikte woorden sterk ingeperkt wordt.

Wanneer je dan een klankzuiver mkm-woord met een 'eu' in het midden zoekt, blijven er nòg minder mogelijkheden over. Je hebt daarnaast meerdere van dit soort woorden nodig, om kinderen te laten oefenen met verschillende medeklinker-klinker-medeklinker combinaties. Vandaar dat het woordje 'peuk' destijds toch in de leesmethode is opgenomen.

Hieronder zie je een oefening uit de leesmethode met 4 klankzuivere mkm-woorden: peuk, muur, reus en zout.

Peuk, muur reus en zout

Volg de columns van Yvonne, over de leesontwikkeling van Babs:

30-09-2011
Lezen in groep 3: hakken en plakken (video)
30-09-2011
Lezen in groep 3: letters worden klanken (video)
30-09-2011
Leren lezen met plezier (video)

Top 5