Alles over jouw kind op de basisschool

Artikel
Je kind en sociale media UPDATE DOOR ZWIJSEN 18-10-2011

Zo rond hun negende jaar krijgen kinderen al belangstelling voor Hyves of Facebook. En aan het eind van de basisschool heeft vrijwel elk kind social media ontdekt. Van de Nederlandse kinderen tussen negen en zestien jaar heeft maar liefst 80 procent ergens een profiel.
Grote kans dus, dat jouw kind nu of straks ook op één van de sociale netwerken zit.
Wat zijn de voordelen en de nadelen? En hoe ga je er als ouder mee om?


Gemiddeld is 59 procent van de Europese kinderen tussen negen en zestien jaar actief op een sociaal netwerk. Met 80% van de Nederlandse kinderen gaat ons land aan kop in de EU. Leuk! Maar 26 procent van de kinderen met een sociaal netwerk heeft een profiel dat voor iedereen toegankelijk is en 14 procent laat zelfs adres en telefoonnummer zien. Minder leuk. Wat zijn de pro’s en contra’s?

De voordelen

Voor kinderen zijn vriendschappen en sociale relaties heel belangrijk. Sociale netwerken zijn voor hen een uitbreiding van de dagelijkse sociale contacten die ze in het echte leven hebben. Dat leven lijkt erg op hun leven op social media. Het leert ze hoe dingen gaan, hoe je daar invloed op hebt en welke rol ze zelf willen en kunnen spelen. Het ontwikkelt hun persoonlijkheid. Meisjes gebruiken social media vooral voor communicatie, jongens voor video’s en games. Hoewel er soms ook online gepest wordt, gebruiken de meeste kinderen hun netwerk positief: als relatie-ondersteunende communicatie.

Géén foto's in bikini!

Ingeborg Dijkstra is 40 jaar, orthopedagoog en moeder van 3 kinderen (twee jongens van 12 en een meisje van 13).

“Mijn kinderen zitten op Hyves en Facebook. We hebben in het buitenland gewoond, toen was Facebook vanwege het internationale karakter nummer 1. Nu we weer in Nederland wonen, is Hyves erbij gekomen. Ik denk dat het nu 50/50 is.

Wat ik ervan vind? Ik ben er wel voorstander van dat mijn kinderen op social media zitten. Ik vind dat het erbij hoort in deze tijd, het is een aanvulling op hun echte sociale contacten. Maar ik ben er wél voorzichtig mee. Ik doe bewust aan internetvoorlichting en ik heb regels gesteld.

Ze hebben bijvoorbeeld hun eigen computer op hun kamer, maar ik heb het technisch zó geregeld dat ik op mijn eigen scherm met ze mee kan kijken. Ook heb ik de voorwaarde gesteld dat ze me toe moesten voegen als vriend. Ik zit dus ook in hun netwerk. Daarnaast mogen ze van mij geen adresgegevens en telefoonnummer vermelden. Alléén voornaam en plaatsnaam.
Verder let ik erop dat alleen vrienden hun profiel kunnen zien en ze mogen géén mensen toelaten die ze niet kennen. Die uitnodigingen kan ik zien. Ook mogen ze van mij niks onaardigs zeggen.

Ik vind Hyves en Facebook voor mijn kinderen ook een makkelijke manier om foto’s te delen. Maar ook daar ben ik duidelijk in: ze mogen niet zonder te vragen foto’s van andere kinderen erop zetten en géén foto’s in bikini bijvoorbeeld. Foto’s van jezelf mag, maar dan wel gepast.

Wat mijn kinderen van die regels vinden? Ach, ik ben er al heel vroeg mee begonnen. Ze weten niet beter. En ik daag ze uit om met een beter voorstel te komen, maar dat heb ik nog niet van ze gekregen. Ze vinden het wel cool dat ze hun eigen computer mogen hebben.
Het ‘gevecht’ wordt dus nog even uitgesteld. Vanaf de middelbare school zal ik ze misschien wat vrijer moeten laten. Maar ik ga er vanuit dat ze dan zullen aanvoelen hoe het werkt.”

De nadelen

Drie nadelen van social media voor jongeren zijn soms ook gevaren: ruzie, pesten en seksueel misbruik.
Ruzies of pesterijen op school worden vaak online voortgezet, bijvoorbeeld in de vorm van nare berichtjes op Hyves. Zo’n 1 op de 8 kinderen van 8 tot 12 jaar heeft wel eens ruzie op Hyves, 20 procent krijgt wel eens een vervelend bericht. Ook ‘ontvriend worden’ vindt bijna de helft van de kinderen een vervelende ervaring.
Naarmate je kind ouder wordt, krijgt het ook meer onbekenden in zijn netwerk. Tot 10 jaar heeft de meerderheid van de kinderen haar profiel afgeschermd. Dat verandert sterk na de overgang naar de middelbare school. Met meer onbekenden, wordt ook de kans op cyberlokkers groter. Zij kunnen kinderen bijvoorbeeld overhalen om zich te ontkleden en/of seksuele handelingen te verrichten voor de webcam. Wat veel kinderen zich dan vaak niet realiseren, is dat de cyberlokker deze beelden kan inzetten als chantagemiddel en zo kinderen kan dwingen tot meer.

Vijf tips voor veilig gebruik van social media:

De Europese overheid controleert en neemt initiatieven om te zorgen dat iedereen veilig gebruik kan maken van sociale netwerken. Toch is nog lang niet alles veilig. Zorg er daarom voor dat je zelf ook op de hoogte bent. Dit kun je zelf doen:

1. Maak zelf een account aan op de netwerken waar je kinderen zich bevinden.
Zo weet je hoe het werkt en praat je er een stuk makkelijker over.

2. Praat met je kind over het gebruik van sociale netwerken, leg hen de risico`s uit en vertel hoe ze die kunnen voorkomen.

3. Praat ook met andere ouders en help elkaar om de kinderen goed te laten omgaan met sociale netwerken.

4. Meer controle? Maak dan samen met je kind het account van je kind aan. Zorg dat de
(privacy-)instellingen goed staan en vul zelf de basisgegevens in.

5. Seksueel misbruik is het grootste gevaar: praat daarom met je kinderen over hun seksuele ervaringen via internet, om te voorkomen dat ze een grens overgaan die ze niet willen. Vertel je kind onder andere dat ze moeten vertrouwen op hun eigen intuïtie: als ze ergens ‘voelen’ dat iets niet klopt, ze dan luisteren naar dat gevoel.

Top 5