Alles over jouw kind op de basisschool

Artikel
Het belang van buitenspelen UPDATE DOOR ZWIJSEN 31-08-2011

Wie al eens op een school of kinderdagverblijf in Scandinavië is geweest, valt het meteen op dat buitenspelen daar van een heel andere orde is dan in Nederland. In de enorme buitenruimtes zijn vele hoeken en gaten waar kinderen aan het oog van de leidster kunnen ontsnappen. Wat opvalt is dat kinderen niet alleen de ruimte hebben, maar vooral ook de vrijheid om zonder toezicht te spelen en vies te worden.

Buitenspelen in Nederland

Steeds meer Nederlandse ouders zien wel iets in deze visie op kinderen en beweging. ‘Laat ze lekker!’ is de gedachte. In ons kleine landje, waar veel buitenspeelruimtes betegeld zijn, duiken de laatste jaren her en der kinderdagverblijven op die het boerenbedrijf combineren met kinderopvang. En er zijn Brede Scholen die extra aandacht besteden aan buitenspelen en natuurbeleving.

Maar ook op 'gewone' scholen wordt buitenspelen als belangrijk ervaren. Roos, leerkracht op een basisschool en moeder van 2 kinderen:

"Als moeder geef ik mijn kinderen graag leuke kleding aan, ook naar het kinderdagverblijf, maar nooit iets wat niet vies mag worden. Ik vertrouw op de wasmachine.

Als het regent houden we de kinderen op school wel binnen, ook de kinderen die toch liever buiten zouden spelen. Jammer genoeg is de hoofdreden daarvoor dat niet alle ouders hun kind nat en vies op willen halen. Maar de klas is dan ook niet erg geschikt om lekker warm op te drogen ...

Ik kan je een heel klein geheimpje verklappen: ook al staat het voor de inspectie niet op het rooster we proberen in groep 3 elke middag eventjes tijd vrij te maken om toch extra naar buiten te gaan."
In sommige buurten zijn weinig goede speelplekken voorhanden zonder hondenpoep, en een erg jong kind laat je niet zomaar alleen spelen zonder toezicht. Toch is het voor kinderen heel gezond om van tijd tot tijd eens flink los te gaan zonder rekening te houden met kleren die niet vies of nat mogen worden, of de aanwezigheid van een volwassene voordat je in een boom mag klimmen. Ongedwongen buitenspelen heeft namelijk veel voordelen.

Roos: "Zowel als moeder en als juf is mijn reactie bij het zien vallen van een kind om snel weg te kijken. Als het/mijn kind ziet dat ik niet kijk is het vallen meestal een stuk minder erg en lost het zichzelf op. Natuurlijk staan mijn oren wel gespitst om er snel naar toe te gaan als dat wel nodig is. Van vallen leer je wat je wel of niet kan en waar je niet bang voor hoeft te zijn!

En wist je dat ... je met modder veel leuker kunt bouwen en taarten bakken in de zandbak dan met droog zand? Veel leerzamer!"

De voordelen van buitenspelen

- Het is goed voor de grove motoriek
- Het is gezond
- Het is een prima middel tegen overgewicht
- Je kind kan er zijn energie in kwijt
- Het is sociaal: je kind speelt met andere kinderen
- Het is goed voor zijn zelfvertrouwen als hij van papa en mama het vertrouwen krijgt dat hij dit zelf kan
- Bovendien worden kinderen er simpelweg blij van, zo blijkt uit onderzoek van Jantje Beton .

Gelukkig zijn er ook in Nederland mogelijkheden te over om lekker buiten bezig te zijn. Vier tips:

1 Kinderopvang op de boerderij

Op zoek naar kinderopvang? Denk eens aan een boerenbedrijf! Zoek hier een boerenbedrijf met kinderopvang.

2 Naar buiten met de buitenschoolse opvang

Naar de B.S.O? Vraag naar de buitenactiviteiten die ze ondernemen. Sommige B.S.O's werken sament scoutinggroepen en trekken er regelmatig op uit.

3 Op pad met de boswachter

In de gelegenheid om naar het bos of strand te gaan? Doen! Bovendien heeft staatsbosbeheer diverse activiteiten voor kinderen om zich in de natuur lekker uit te leven. Zo kan je kind met de boswachter mee op zoek naar herten, zijn er speciale speelbossen, en in de bezoekerscentra zijn vaak speciale zoekkaarten verkrijgbaar.

4 Lekker klimmen!

Wel eens in een klimpark geweest? Een echte uitdaging voor jong èn oud! Kijk op: www.klimparken.nl voor een overzicht van parken in Nederland.

Meer weten over buitenspelen?

www.pukenko.nl
Notitie 'Buiten spelen en buitenruimte' van het Pedagogenplatform.
'Kinderen hebben recht op natuur' (Kinderopvangtotaal.nl)

Foto's (van boven naar beneden):
sebastiaan ter burg (Flickr); benedictfrancis (Flickr); sebastiaan ter burg(Flickr); gracefamily (Flickr); tuppus (Flickr); hoyasmeg(Flickr)

 • Susanne 13-07-2011 04:37

  Leuke tips, bedankt!

 • Monique 28-02-2012 17:38

  Ik vind buitenspelen zowiezo heel belangrijk! maar leuke tips!

 • inhetwild 02-12-2013 11:19

  Wat goed dat er steeds meer belangstelling komt voor buitenspelen!
  Buitenspelen is veel meer dan 'even luchten', het is volwaardige leerervaring voor kinderen. Meer ruimte om te bewegen, te bouwen, te spelen, te ontdekken....
  Steeds meer scholen krijgen groene schoolpleinen, nu nog een slag maken om te ervaren dat buiten ook leren is ipv spelen! Met andere woorden: groen/natuurbeleving implementeren in het onderwijs. Samen met Zwijsen?
  Heleen Eshuis - In het Wild - ontwerp & trainingsbureau avontuurlijk groen voor kinderen!

Comments disabled

Top 5