Alles over jouw kind op de basisschool

Overgang naar groep 3

Wie bepaalt wanneer mijn kind naar groep 3 gaat?

De overgang van een kind van groep 2 naar groep 3 heeft tegenwoordig niet zozeer meer te maken met leeftijd, maar met de ontwikkeling die de leerling heeft doorgemaakt.

Is er sprake van verschoolsing in de kleutergroepen? En zo ja, is dat erg?

Pas in groep 3 worden poppenhoek en kringspelletjes vervangen door lezen en rekenen. Het grote leren kan beginnen. Of gebeurt dat al veel eerder? Je hoort tenslotte steeds vaker berichten over toetsen en verschoolsing. Kunnen kleuters nog wel vrij spelen in groep 1 en 2?

Hoe zie jij je kind? Als kwetsbaar of weerbaar?

De Universiteit Utrecht deed onderzoek naar hoe ouders van kinderen in de basisschoolleeftijd naar hun kind kijken, de invloed die dit heeft op de omgang met hun kind, en hoe dit samenhangt met onder andere de eigen persoonlijkheid.

'Superslimme kinderen een klas laten overslaan?'

Je kind zit in de klas voor zich uit te staren. De stof die de leraren uitleggen, snapt hij allang. Je kleintje zit eigenlijk een niveau hoger dan de andere kinderen. Een klas overslaan dan maar?

Onzekerheid in groep 2

"Mijn zoont Tim in groep 2 is heel erg onzeker. Thuis maakt hij duidelijke tekeningen, op school krast hij maar wat op een velletje. Hoe kan dat?"

Terug naar groep 2: wat vindt mijn kind daarvan?

"Dennis is een grote dromer en is snel afgeleid in de klas, en gaat daarom na de herfstvakantie terug naar groep 2."

Top 5