Alles over jouw kind op de basisschool

Artikel
Voor het eerst naar school: vijf tips voor ouders UPDATE DOOR ZWIJSEN 02-05-2016

Je kleuter kan niet wachten, maar jij? Toch wel spannend als je kleuter voor het eerst naar school gaat. Vooral als je zoon of dochter op de bewuste eerste dag je niet los wil laten en in tranen uitbarst. Vijf tips om de eerste dagen en weken soepel te laten verlopen.

1 Afscheid nemen

Informeer bij de leerkracht of er een vast afscheidsritueel is. In sommige klassen is het gebruikelijk dat de ouders de eerste weken 10 minuten meekomen in de klas, en dan allemaal tegelijk afscheid nemen. Dit wordt dan na een tijdje afgebouwd. In andere klassen zijn weer andere rituelen. Vaste rituelen helpen je kind in het gewenningsproces doordat hij dan weet wat er gaat komen en niet bang hoeft te zijn dat papa of mama ineens vertrokken is.

Zorg er in ieder geval voor dat je je kind het gevoel geeft dat je er alle vertrouwen in hebt dat hij het aankan zonder papa of mama. Dus: zelf ook niet blijven dralen, of teruglopen in de klas als je kind begint te huilen, hoe moeilijk dat ook is. De leerkracht vangt je kind op, en in vrijwel alle gevallen zijn de tranen weg zodra jij uit het zicht bent ...

2 Praat erover met je kind

Als je je kleuter aan het eind van de dag vraagt of 'het leuk was op school' krijg je waarschijnlijk niet meer dan een 'ja'. Vraag de leerkracht naar regels en routines (als deze nog niet verteld is bij de kennismaking) en stel gerichte vragen aan je kind. Bijvoorbeeld 'Heeft de juf ook verteld wat je moet doen als je naar de wc wil? Hoe gaat dat dan?'3 Verken de klas

Zeker in het begin is het aan te raden om samen met je kind de klas te verkennen bij het brengen en/of halen. Stel vragen: 'Waar heb je gespeeld vandaag?' 'Waar eten jullie fruit?' 'Wat vind je het allerleukst in de klas?'

Je kleuter in groep 1

4 Praat met de leerkracht

Op sommige scholen wordt gewerkt met een wenschrift. Maak hier gebruik van! In dit schrift noteert de leerkracht wat je kind zoal gedaan heeft die dag en evt. bijzonderheden. Andersom noteer jij hoe je kind is thuisgekomen en of hij het bijvoorbeeld nog over school heeft gehad. Zo kunnen jij en de leerkracht goed inspelen op de behoeftes van je kind, en het is een goed middel voor een gesprek met je kind over school.

Maar ook zonder wenschrift kun je de leerkracht natuurlijk vragen hoe het gegaan is op school. Houd er wel rekening mee dat hij of zij niet elke ouder tegelijk en even lang te woord kan staan.

5 Social media

Steeds meer scholen zijn actief op social media, en posten foto's van dagelijkse activiteiten. Superleuk! Zo blijf je op de hoogte, en aan het eind van de dag kun je samen met je kind de foto's bekijken en bespreken.

Met pompom op de foto: leuk! Met pompom op de foto: leuk!


Leuk: Pompom voor thuis

Tijdschrift Rompompom speciaal voor kleuters, met Pompom in de hoofdrol, is inmiddels een begrip. Naast het tijdschrift zijn er ook spellen en magnetische letter- en rekendozen verkrijgbaar voor thuis!

Naar de Pompom producten.

Pompom voor thuis

De tips in dit artikel zijn gebaseerd op het artikel 'Verkennen en wennen: de eerste weken op school', bij de kleutermethode Schatkist.

Top 5